De regerende Turkse AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) zegt dat Turken in het buitenland een machtige bevolkingsgroep vormen. De AKP spoort hen aan om zich actief te engageren de politiek van hun landen.

“We willen dat onze burgers in het buitenland deelnemen aan de politiek van de landen en gebieden waar ze verblijven,” vertelde de vicevoorzitter van de AKP Cevdet Yilmaz aan Anadolu Agency.

Verbonden zijn met politieke partijen

“We willen dat onze burgers niet alleen de verkiezingen in Turkije waarnemen, maar ook de verkiezingen in de landen waar ze leven. We willen dat ze verbonden zijn met politieke partijen en kandidaten voor de verkiezingen, ongeacht welke partijen het betreft,” zei hij na een bezoek aan Keulen.

Yilmaz, die verantwoordelijk is voor de buitenlandse relaties van de partij, zei dat Turken in het buitenland “een enorme machtsbasis voor Turkije vormen.”

Meer betrokken bij lobbypraktijken

“Ze moeten effectiever betrokken worden bij de lobbypraktijken van Turkije,” zei hij. Yilmaz herhaalde dat Turkije al lang de integratie van Turken in het buitenland steunt.

Tegen assimilatie

“Echter, we zijn tegen assimilatie. Onze burgers moeten actiever worden in de landen waar ze verblijven zonder geassimileerd te worden en zonder hun banden en identiteit met hun land te verliezen,” zei hij.

Meer dan vijf miljoen mensen van Turkse origine leven in het buitenland, veelal in Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk, België en Nederland.

14 Duitse burgers van Turkse afkomst

Meer dan drie miljoen Turken in het buitenland zijn kiesgerechtigd voor de Turkse presidentiële en algemene verkiezingen. In Duitsland werden vorig jaar 14 Duitse burgers van Turkse afkomst verkozen in de Bundestag.

Meer dan 4800 kandidaten waagden een gooi naar een zetel in de Bundestag, waarvan 100 kandidaten van Turkse origine waren. Meesten waren leden van de sociaaldemocratische SPD, de Linkse Partij of de Groenen.

In eerdere algemene verkiezingen verdubbelde het aantal parlementsleden met Turkse roots in de Bundestag van vijf in 2009 tot elf in 2013.

Sabah

T.A.