Een Turks hof van beroep heeft een gevangenisstraf goedgekeurd voor acteur Ahmet Kural op beschuldiging van huiselijk geweld, meldde nieuwssite Diken op dinsdag.

De 39-jarige acteur kreeg in april 2019 voor het eerst een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd voor het mishandelen van zijn toenmalige vriendin, popzangeres Sıla Gençoğlu. Gençoğlu, ging in beroep tegen het vonnis.

Kural kreeg in juli 2021 opnieuw een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, waartegen de advocaten van Sıla opnieuw in beroep gingen.

De rechtbank in Istanbul keurde dinsdag een straf van een jaar en 20 dagen goed voor Kural, zei Diken, op beschuldiging van “belediging, bedreiging en opzettelijk letsel”.

Gencoglu, in Turkije beter bekend onder haar voornaam, is een zangeres en liedjesschrijfster die al meer dan tien jaar aan de top van de Turkse hitlijsten staat.

De zaak van huiselijk geweld tegen Kural heeft een nationaal debat over geweld tegen vrouwen in het land op gang gebracht. Volgens de organisatie We Will Stop Femicides zijn er in 2020 driehonderd vrouwenmoorden gemeld.

Nog eens 171 vrouwen werden vorig jaar onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen in het land, aldus de organisatie, waarbij in sommige van die gevallen sprake was van vermeende zelfmoorden.

Bron: Turkse media