Turkse president Erdogan

Op 11 februari beloofde president Recep Tayyip Erdogan dat het Syrische regime “een hoge prijs zal betalen” voor elke aanval die het onderneemt tegen de Turkse troepen in de Noordwest-Syrische provincie Idlib.

Hij kondigde ook aan dat hij op 12 februari zal uitleggen wat zijn plannen zullen zijn om het regime van Bashar al-Assad aan te pakken voor de aanvallen tegen de Turkse troepen. “Hoe meer zij ons aanvallen, hoe hoger de prijs zal zijn. “We hebben op het hoogste niveau antwoord gegeven aan de Syriërs, maar zeker in Idlib kregen ze wat ze verdienden. Dit is nog niet genoeg. We moeten doorgaan”, liet hij weten tijdens een ceremonie.

Op dit moment neemt het aantal confrontaties tussen Turkse troepen en troepen van Assad toe in Idlib. De voorbije week werden daarbij 13 Turkse soldaten gedood. Op 10 februari kwamen nog 5 Turken om bij een granaataanval van het regime. Daarop bestookte de Turkse artillerie stellingen van het regime in het laatste bolwerk van de rebellen in Idlib. Volgens het Turkse leger kwamen daarbij 101 Syrische soldaten om.

Dit was de tweede confrontatie tussen beide legers, na een confrontatie vorige week waarbij 8 Turken sneuvelden, met een andere Turkse tegenaanval als gevolg. Ook versterkte het Turkse leger de voorbije dagen de observatieposten die het land heeft opgezet zoals in 2018 afgesproken met Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Assad.

Intussen denkt Buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu dat de huidige situatie in Idlib de relaties tussen Turkije en Rusland onder druk zet. “Onze samenwerking met Rusland is tot op heden zeer vruchtbaar geweest, maar de recente aanvallen van Assad in Idlib, waarbij burgers en Turkse soldaten het slachtoffer zijn, zetten ons partnerschap nu onder druk”, zei de minister in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica, waar hij samen met zijn collega Srdjan Darmanovic een persconferentie gaf. Hij liet ook weten dat de Turkse en de Russische presidenten de situatie in Idlib via de telefoon zullen bespreken. “We hopen dat deze gesprekken resultaat opleveren, maar we willen ook laten weten dat gisteren 5 Turkse martelaren gestorven zijn. We zullen de daders hiervoor verantwoordelijk stellen, wie dat ook mogen zijn. We hebben al het nodige gedaan, en zullen dat blijven doen”, aldus Cavusoglu.

Eerder waren er in Ankara al 2 onderhandelingsrondes tussen Turkse en Russische delegaties, maar voorlopig bleven die nog zonder compromis.

K.L.

Bron: Hürriyet