Een video waarin te zien is hoe de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan even in slaap valt terwijl hij zijn regerende AKP-leden toespreekt, is op de sociale media viraal gegaan.

Omdat de video van tevoren was opgenomen, vond journalist Fatih Altaylı het opmerkelijk dat het team van de president het moment niet had uitgeknipt.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan viel een fractie van een seconde in slaap tijdens een opgenomen begroetingsvideo in kader van het Offerfeest voor leden van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

De video ging op 21 juli snel viral op de sociale media.

De president sluit zijn ogen en knikt even weg tussen twee zinnen van zijn toespraak, maar herstelt zich snel om verder te gaan met zijn toespraak.

De Turkse journalist Fatih Altaylı zei op 22 juli in een column dat het opmerkelijk was dat Erdoğan’s team de video had vrijgegeven zonder het moment in kwestie eruit te knippen, aangezien de video niet live werd uitgezonden.

Ondertussen grepen gebruikers van sociale media Twitter aan om te spotten met de video, waarbij één gebruiker Erdoğans woorden citeerde over voormalig premier Bülent Ecevit van de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP).

Ayşe Aydoğdu herinnerde eraan dat Erdoğan in 2002 over de voormalige premier had gezegd: “Ecevit is ernstig ziek. Hij heeft gezondheidsproblemen. Hij zou nu al moeten aftreden.”

Een andere gebruiker van sociale media zei dat Erdoğan zichzelf aan het “rebooten” was, een proces dat wordt gebruikt om technologische apparaten die lijden aan foutieve operaties weer op gang te krijgen.

Het gerucht gaat al langer dat de Turkse president kampt met gezondheidsproblemen, maar het presidentschap heeft er nog geen officiële verklaring over afgelegd.

Bron: Hürriyet