Turkish Get Ups: Het geheim van het Ottomaanse leger

Belinda en Chris Cox hebben de term “krachtpaar” een nieuwe betekenis gegeven.

Het echtpaar uit Salem heeft dit jaar elk een Guinness Wereldrecord voor krachttoeren en atletische prestaties gevestigd.

Chris vestigde zijn record op 16 mei, toen hij in één uur 202 Turkish get-ups deed met een kettlebell van 24,1 kg, voor een totaal cumulatief gewicht van 4.868,2 kg of 10.710 pond.

Maar terwijl Belinda aan het zwoegen was, zei Chris dat hij ook iets nodig had om gemotiveerd te blijven.

Dus schreef hij zich ook in bij Guinness World Records.

“Ik moest de daad bij het woord voegen,” zei hij lachend.

Turkish Get Up is een grote, functionele oefening voor het hele lichaam. Het werd gebruikt door Ottomaanse soldaten als onderdeel van hun krachttraining. Turkse worstelaars stonden bekend om het gebruik van kettlebells en gebruikten de Turkse Get Up ook als onderdeel van hun krachttraining.

“Ik ben geen burpee-man, maar ik hou wel van de Turkish get-up. Ik heb me ingeschreven de avond nadat Belinda haar poging had gedaan.”

Burpees zijn als een push-up alleen de atleet springt naar hun voeten en in de lucht en dan weer naar beneden.

“Ze zijn de meest gevreesde oefening, maar niet voor mij,” zei Belinda.

Bij de Turkish get-up begint de atleet op zijn rug, tilt een kettlebell boven zijn hoofd, en beweegt in een bepaalde beweging naar staande positie met het gewicht nog steeds boven zijn hoofd.

Chris zei dat hij de armen afwisselde, wat is toegestaan.

Chris en Belinda begonnen hun atletische leven als worstelaars. Belinda verhuisde op haar twaalfde van Taiwan naar Canada en raakte op de middelbare school in aanraking met worstelen. Chris groeide op in Saskatchewan en worstelt al sinds hij acht was, zei hij.

Chris is een fulltime brandweerman in Mississauga en werkt ook met het vrijwilligerskader in Centre Wellington.

“Ze was zo aardig. Ik voelde mee met haar verhaal. En ik weet zeker dat er is die mijn record wil breken,” zei Belinda.

“We stelden samen ons plan op. Het was wij tegen de wereld… We stelden doelen en pakten die aan. En om te winnen? Hoe cool is dat?”

Bron: Wellington