Taliban lopen terwijl ze wapenstilstand vieren in Ghanikhel district van de provincie Nangarhar

De Taliban zoekt steun van moslimlanden om een politieke oplossing te vinden voor het conflict in Afghanistan en wil goede banden ontwikkelen met Turkije, heeft de woordvoerder van de groep, Zabinullah Muhajid, gezegd.

“Turkije is onze broer, en we hebben zoveel gemeen op basis van geloof,” zei Mujahid in een interview met TRT Arabi.

In zijn commentaar op de geplande vredesconferentie in Istanbul zei hij dat de Taliban elke mogelijkheid onderzoeken om vrede te brengen in Afghanistan.

Hij voegde eraan toe dat de verantwoordelijkheid voor het beheer van de luchthaven van Kabul bij de Afghaanse ambtenaren ligt.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid zegt dat de besprekingen “naar verwachting een belangrijke fase zullen ingaan

“Wij wensen dat Turkije leert uit het verleden en zich richt op het heden en de toekomst”, zei hij, eraan toevoegend dat “wij dan om een dialoog zouden vragen”.

“Wij willen goede betrekkingen met Turkije, Turkije is onze broer, wij hebben veel punten van overeenkomst op basis van geloof. We willen dat Turkije het verleden achterwege laat en terugkeert naar het heden en de toekomst. Daarna kunnen we vragen om een dialoog,” vertelde Mujahid aan TRT Arabi, de Arabische omroepdienst van Turkije’s publieke omroep, TRT, tijdens een interview dat ging over de terugtrekking van buitenlandse troepen uit Afghanistan, de werking van Kabul Hamid Karzai International Airport en vredesonderhandelingen tussen Afghaanse partijen in Doha, Qatar.

Sprekend over de vredesonderhandelingen tussen de Afghaanse groepen in Doha, de hoofdstad van Qatar, benadrukte hij: “We hopen dat er goede resultaten uit Doha zullen komen zodra de onderhandelingen weer beginnen.”

Bron: Hürriyet