Het 12.000 jaar oude Dipsiz-Meer, dat door schatzoekers volledig werd drooggelegd, zal opnieuw met water worden gevuld. De Turkse minister van Milieu en Verstedelijking, Murat Kurum, maakte het nieuws eerder bekend. Hij zei ook dat het natuurgebied een beschermde status zal krijgen.

Gümüşhane (Turkije)

Het Dipsiz-Meer dat door de eeuwen heen werd drooggelegd door schattenjagers die op zoek waren naar een mythische schat, zal opnieuw met water worden gevuld. De ecologie van het meer zal waarschijnlijk niet meer kunnen worden hersteld naar de oorspronkelijke staat.

“Er werd een commissie opgericht bestaande uit universitaire wetenschappers die het meer en het omliggende gebied zal trachten te rehabiliteren,” haalde Kurum aan. “Het meer en de gebieden er rond zullen een beschermde status krijgen. Deze gebieden zullen worden verbonden met reeds bestaande natuurgebieden om zo een “ecologisch corridor” te vormen,” voegde de minister toe.

De lokale overheden zijn vastberaden om het natuurgebied zo goed mogelijk te herstellen.

Het bestuur van Gümüşhane heeft het meer recent nog laten leegpompen op aanvraag van een groep archeologen. Een anonieme burger beweerde dat er Romeinse schatten zouden liggen op de bodem van het meer. De opgravingswerkzaamheden werden na vijf vruchteloze dagen stopgezet.

Voor de opgraving.
Na de opgraving.

Hurriyet

O.A.

Historisch meer van 12.000 jaar oud werd vernietigd in Turkije