Foto: Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie

Het kabinet is bereid om Turkije en Griekenland te helpen na de heel zware aardbeving in de Egeïsche Zee, aldus minister-president Mark Rutte gisteren op zijn wekelijke persconferentie. De Nederlandse premier sprak van een “verschrikkelijk bericht”.

‘Als we kunnen helpen staan we beschikbaar”, zei Rutte. In het westen van Turkije in Izmir zijn gebouwen ingestort en worden dodelijke slachtoffers gemeld. Ook op het Griekse eiland Samos zou er schade zijn. ‘Wij leven zeer mee met Turkije en Griekenland”, aldus de premier.

“Als we kunnen helpen staan we beschikbaar”, zei Rutte. Zeker 28 mensen zijn volgens eerste schattingen in de Turkse badplaats Izmir om het leven gekomen door de aardbeving vrijdag aan het begin van de middag. 800 anderen raakten gewond, aldus de Turkse Autoriteit voor Rampen- en Noodhulpdiensten (AFAD).

De dodentol van de aardbeving die vrijdagmiddag het Griekse eiland Samos en de Turkse Westkust trof, blijft oplopen.

In het westen van het land in Izmir zijn gebouwen ingestort en worden doden gemeld. Ook op het Griekse eiland Samos zou er schade zijn. “Wij leven zeer mee met Turkije en Griekenland”, aldus de premier.

Turkije en Griekenland hebben elkaar hulp aangeboden en premier Rutte deed dat ook namens Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ontving nog geen hulpverzoek.

De Nederlandse ambassade in Turkije onderzoekt of er Nederlanders in het gebied zijn die hulp nodig hebben. “Ze zijn bezig met een inventarisatie van wat er zoal nodig is,” aldus een woordvoerster.

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR, dat bestaat uit reddingswerkers en honden, is paraat. “Maar er is door Turkije en Griekenland nog geen beroep op ze gedaan om te komen helpen,” aldus de woordvoerster. De honden zijn getraind om slachtoffers onder het puin vandaan te halen.

Reisorganisaties TUI en Corendon laten weten dat er van hen geen toeristen in Turkije en op de Griekse eilanden zitten, omdat voor deze gebieden een oranje reisadvies geldt.

Volgens de woordvoerster van TUI zitten er mogelijk wel Nederlanders die op eigen gelegenheid daar naartoe zijn gereisd.

Honderden overlevenden

Reddingswerkers hebben ruim honderd overlevenden uit het puin gehaald in de stad Izmir in het westen van Turkije, die zwaar is getroffen door de aardbeving met magnitude 6,6 van vrijdag.

Minister van Stedelijke Planning Murat Kurum zei zaterdag dat de reddingsoperatie zal worden voortgezet. Daarvoor zijn ongeveer 5.000 reddingswerkers, twintig speurhonden en circa 750 voertuigen ingezet.

Volgens de Turkse autoriteiten zijn door de aardbeving zeker 28 doden gevallen en meer dan 800 mensen gewond geraakt. Na de aardbeving zijn ruim 520 naschokken geregistreerd.

Bron: TT