Turks president Erdogan

Erdogan [Turks president]: Als Kiliçdaroglu [Turkse oppositieleider] kan bewijzen dat ik een van zijn partijleden gesproken heb, stap ik op als leider van AKP

Op 22 november riep president Recep Tayyip Erdogan zijn collega Kemal Kiliçdaroglu van de Republikeinse Volkspartij (CHP) op om te bewijzen dat de president een lid van de oppositiepartij ontvangen zou hebben op het presidentieel paleis.

Hij zou de man zijn steun hebben aangeboden om het voorzitterschap van de CHP op zich te nemen. “Als u dit niet kunt bewijzen, kunt u beter opstappen als voorzitter van de CHP”, aldus Erdogan op een openingsceremonie. Hij liet ook weten dat hij zelf zou opstappen als leider van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) als de beweringen wel bewezen kunnen worden, en noemde Kiliçdaroglu een leugenaar.

Op 19 november beweerde columnist Rahmi Turan van het dagblad Sözcü dat Erdogan een ontmoeting had met een lid van de CHP. Hij zou de man zijn hulp hebben aangeboden om te kunnen toetreden tot het bestuur van de oppositiepartij.

Rahmi Turan

Kiliçdaroglu is geneigd deze bewering te geloven. Op FOX TV (zie onderstaande video) vertelde hij op 21 november dat hij niet verrast was door het artikel.

Volgens de president was zijn partij gewoon aan het onderzoeken waarom die bij de lokale verkiezingen op 31 maart enkele belangrijke steden zoals Ankara en Istanboel aan de CHP verloor. “We zullen met hernieuwde energie verdergaan”, aldus Erdogan, die de AKP-leden opriep om invloedrijke mensen uit hun kiesdistricten aan te trekken.

Kritiek van de CHP

Erdogan gaf ook antwoord op de kritiek van de CHP op de Turkse interventie in Noordoost-Syrië. Hij vraagt zich af waarom de CHP contact heeft met de Syrische president Bashar Al Assad, en suggereerde dat de CHP haar oren laat hangen naar de YPG en de illegale PKK, die de partij niet als een terroristische organisatie ziet.

Verhitte discussie in het parlement

Erdogan veroordeelt de CHP ook omdat de partij op 19 november, tijdens een verhitte discussie in het parlement een vrouwelijk parlementslid van de AKP aanviel.

“Volgens de CHP is een vrouw alleen maar geschikt als dienares, of om te werken op een plantage om tomaten of peper te plukken. CHP-leden worden gek als ze een vrouwelijke wetsgeleerde ontmoeten”, aldus de president.

De discussie tussen leden van AKP en CHP ging over de voormalige eerste minister Bülent Ecevit. Er is een foto van hem opgedoken waar hij opstaat samen met de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton.

Bülent Ecevit en Bill Clinton (1999)

Özlem Zengin, vicevoorzitter van de AKP-fractie, ziet Ecevit in de foto “kruipen voor Clinton”. Daarop reageerde Engin Özkoç, vicevoorzitter van de CHP-fractie, dat de opmerkingen van Zengin beneden alle peil waren en dat de parlementsvoorzitter haar op de vingers moest tikken. Later verontschuldigde Özkoç zich voor zijn uitspraak, die Zengin mogelijk had gekwetst.

Bron: Hürriyet