12.000 jaar oud meer in Noord-Turkije droogt op na uitgraving antieke schat

Een 12.000 jaar oud meer is opgedroogd nadat een team schattenjagers een uitgraving uitvoerde om een antieke schat te vinden. Dit vond plaats in de Noord-Turkse provincie Gümüşhane. De aanvraag om een uitgraving uit te voeren werd gedaan door twee personen, waaronder voormalig kandidaat-parlementslid Fatih Sözen (AKP).

Het meer Dipsiz (bodemloos) liep leeg nadat twee personen, waaronder AKP’er Fatih Sözen, een aanvraag deden bij het kantoor van de Gouverneur van Gümüşhane om een uitgraving uit te mogen voeren.

Het meer bevindt zich op 50 kilometer van het stadscentrum. Het ligt dicht bij het dorp Dumanlı in het Taşköprü Plateau. De gouverneur en de Raad voor Cultuur en Toerisme van Gümüşhane gaven hun toestemming voor de controversiële uitgraving. De schattenjagers waren op zoek naar goud in het oeroude meer.

Gümüşhane (Turkije)

Tijdens de uitgraving en lieten de politieagenten niemand in de buurt van het meer. Het duurde vier dagen voor de uitgravingen stopgezet werden. Er kon geen goud gevonden worden.

 

Groot Romeins Legioen

Blijkbaar probeerden de schattenjagers de overblijfselen terug te vinden van het 15de Apollinaris Legioen terug te vinden. Dit was een van de vier grootste militaire eenheden van het Romeinse Rijk in Klein-Azië. Het legioen werd rond 134 gestationeerd in het gebied.

De gouverneur gaf in een verklaring toe dat ze de uitgraving van de twee schattenjagers toelieten om een schat te zoeken.

“Er werd geen culturele aanwinst gevonden in het gebied tijdens de uitgraving.”

De gouverneur zei in de verklaring niet wie de schattenjagers waren of waarom de uitgraving toegelaten werd.

Voor de opgraving.
Na de opgraving.

Meer uit de ijstijd

Foto’s van het meer tonen aan dat het meer volledig met aarde opgevuld werd na de uitgravingen, ondanks beweringen van de gouverneur dat het meer naar de oorspronkelijke staat werd teruggebracht.

Het meer dateerde vanuit de ijstijd en heeft geen eigen waterbron.

 

 

Sabah