Een 300 jaar oude stenenbrug waarvan dorpsbewoners dachten dat het gestolen was door artefactenrovers of schattenjagers, blijkt eigenlijk weggespoeld te zijn door een overstroming drie maanden geleden. Dat zeiden de lokale autoriteiten in de noordoostelijke Turkse provincie Gumushane.

Lokale bewoners in het dorp Arslanca nabij Gumushane hadden afgelopen week de autoriteiten gecontacteerd nadat de brug, die drie hoogvlaktes met het dorp verbindt, overnacht verdwenen was.

Sommige dorpsbewoners meenden dat ze de brug nog intact hadden gezien op 1 oktober.

Echter, een verhelderende verklaring werd gepubliceerd door de woordvoerder van de gouverneur van Gumushane. “De gendarmerie en de politie in het district kwamen ter plekke en ondervroegen het dorpshoofd Coskun Dogan. Hij verklaarde dat hij via het nieuws het incident had vernomen en dat hij nooit heeft gezegd dat de brug gestolen was of dat er een onderzoek van de gendarmerie was. Hij zei enkel dat de brug ingestort was en dat de meeste stenen ontbraken. Uit gesprekken met de dorpsbewoners bleek dat de beweringen ongegrond waren en dat de brug is vernietigd door een overstroming die drie maanden geleden plaatsvond.”

Bovendien zei de woordvoerder dat de brug niet geregistreerd was op de lijst van cultureel erfgoed. Er was dusver geen inspectie of registratie van de brug verricht door de Regionale Beschermingsautoriteit in Trabzon.

In het oostelijke Zwarte Zeegebied wordt het bergachtige gebied opgedeeld door diepe valleien en hevige neerslag vindt doorheen het hele jaar plaats. De regio is het huis van vele historische stenenbruggen uit de Byzantijnse, Seltjoekse en Ottomaanse tijdperken. Eeuwenlang hebben de bruggen de lokale inwoners gediend en dat doen ze vandaag nog steeds.

Sabah

T.A.