Zeventien kinderen, wiens ouders zich hadden aangesloten bij de terroristische groepering Daesh, zijn overgebracht naar Turkije, vanuit het weeshuis in Irak waar ze verbleven.

Bij de kinderen waren er vijf jonger dan drie. Ze werden naar Turkije overgevlogen in het gezelschap van personeel van de Turkse ambassade in Bagdad. Dinsdagavond kwamen de kinderen aan op de luchthaven van Esenboğa in de hoofdstad Ankara. Daar werden ze verwelkomd door mensen van het ministerie van Arbeid, Gezin en Sociale Zaken. Het is onduidelijk wat er verder met hen gaat gebeuren, maar waarschijnlijk zullen ze opgevangen worden door de Turkse sociale diensten of door overlevende familieleden.

Daesh probeerde aan de macht te komen in Irak en Syrië, met de hulp van buitenlandse strijders, waaronder ook Turken. Sommige militanten namen hun jonge kinderen mee naar de door Daesh gecontroleerde gebieden in Irak en Syrië.

Uit cijfers die de krant Vatan kon inkijken, blijkt dat 139 Turkse vrouwen kinderen vastzitten in gevangenissen in het semi-autonome Noord-Irak. Daarnaast worden nog meer dan 900 Turkse vrouwen en kinderen vastgehouden in andere steden in door de regering gecontroleerd gebied, voor hun banden met Daesh. Zo’n 27 Turkse vrouwen werden al ter dood veroordeeld voor lidmaatschap van Daesh.

Sabah

S.V.R.