Foto: een minaret van een moskee in het district Avcılar is gedeeltelijk ingestort na een aardbeving, Istanboel, 26 september 2019.

De gemeente Istanboel liet een studie uitvoeren naar de gevolgen van een aardbeving met een kracht van 7.5.

Daaruit blijkt volgens experts op het gebied van seismologie dat er grote schade zal zijn, en dat de kans op veel dodelijke slachtoffers groot is.

Vooral 9 districten in het Europese deel zullen zwaar getroffen worden. Istanboel heeft een bevolking van meer dan 15 miljoen mensen, wat de stad qua bevolking de grootste van Turkije maakt.

De stad heeft 39 districten en is gebouwd in een gebied dat zeer gevoelig is voor aardbevingen. De Aziatische districten liggen verder weg van breuklijnen, waardoor zij minder kwetsbaar zijn. Het is onvermijdelijk dat een zware aardbeving Istanboel zal treffen. De vraag is niet “als”, maar “wanneer”.

Istanboel

Het rapport (mogelijke verliezen als gevolg van een aardbeving) werd gepubliceerd door de krant Milliyet.

In het Aziatische deel zouden honderden gebouwen kunnen instorten. Hoe dan ook zijn er veel gebouwen die gerenoveerd zouden moeten worden op een manier waardoor ze beter bestand zijn tegen een aardbeving en eventuele naschokken.

Vooral in de districten Avcılar, Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla en Beylikdüzü is het risico op schade en dodelijke slachtoffers groot.

Een zware aardbeving kan ontstaan op de breuklijn die loopt van Çınarcık ten Zuiden van de stad tot in het district Silivri in het uiterste Westen.

Computersimulaties voorspellen dat alleen in Avcılar 465 mensen zouden omkomen bij een aardbeving met een kracht van 7.5. Er zouden meer dan 1.500 mensen gewond kunnen geraken en meer dan 104.000 mensen moeten vermoedelijk noodopvang krijgen.

De getallen zijn gebaseerd op de schatting dat elk huishouden uit 3 personen bestaat. In het district  zijn ze al wat meer gewend aan aardbevingen. In 1999 werd het district verwoest door een aardbeving van 7.4 met een epicentrum ten Oosten van de stad. Daarbij lieten honderden mensen het leven.

In Zeytinburnu zouden vermoedelijk minstens 668 mensen omkomen. De verwachting is ook dat er minstens 5.330 gebouwen vernietigd of zwaar beschadigd kunnen geraken. In Fatih zou 72% van de gebouwen beschadigd worden. Zeker 1.484 mensen zouden omkomen en 140.352 mensen zouden noodopvang nodig hebben. Fatih is een oud district met bekende monumenten als de Blauwe Moskee.

Vorig jaar werd Istanboel getroffen door een aardbeving met een kracht van 5.8. Dit was de zwaarste aardbeving in de recente geschiedenis, hoewel de schokken vrij licht waren.

Toch stroomden de straten vol met mensen die bang waren voor gelijkaardige gevolgen als de beving in 1999. Veel mensen bleven buiten slapen totdat er geen naschokken meer te voelen waren.

In Turkije komen vaker aardbevingen voor. Zo was er de eerder vermelde aardbeving in 1999 waarbij meer dan 17.000 levens te betreuren waren.

Turkije ligt boven verschillende breuklijnen, waardoor er veel seismische activiteit is. De meest actieve zone is de Noord-Anatolische breuklijn (NAF), waar de Euraziatische en de Anatolische platen elkaar raken.

De aardbeving van vorig jaar werd gezien als de voorbode van een écht zware aardbeving waarvoor experts al langer waarschuwen.

Volgens de experts wijzen alle waargenomen bewegingen op de breuklijnen erop dat er in de nabije toekomst een aardbeving van minstens 7.0 komt.

Wel is de technologie nog niet zo ver gevorderd dat het mogelijk is te voorspellen wanneer die komt en waar het epicentrum zich bevindt.

Vooral de kustgebieden rond de Zee van Marmara zijn erg kwetsbaar, omdat daar de meeste breuklijnen lopen. Om schade te voorkomen plant de overheid een groot project om oude of verwaarloosde gebouwen af te breken en te vervangen door nieuwbouw die bestand is tegen zware aardschokken.

In Istanboel zou dat gaan over 7.700 gebouwen. Daarvan zijn er 228 zwaar beschadigd door de aardbeving van vorig jaar. Dat zegt minister van Milieu en Stedelijke Ontwikkeling Murat Kurum.

De laatste zware aardbeving op de breuklijn ten Zuiden van Istanboel vond plaats op 22 mei 1766. Die beving veroorzaakte veel schade en kostte duizenden mensenleven.

De laatste keer dat er een grote beving was op de Ganos-breuklijn 20 kilometer ten Westen van de provincie Tekirdağ, was die van 7.4 in 1912.

Nu wijzen experts op 4 mogelijke scenario’s die kunnen ontstaan als er scheuren komen in de 174 kilometer lange ononderbroken breuklijn in de zee ten Zuiden van Istanboel.

K.L.

(Bron: Sabah)