Een Turkse onderwijsorganisatie heeft een boerderij gekocht van de legendarische islamitische bokser Muhammad Ali. Ali overleed in 2016.

Het domein is ongeveer 328 decare groot en ligt op de oever van de rivier de Joseph, in Berrien Springs in de noordelijke Amerikaanse staat Michigan. Ali’s vrouw, Lonnie Ali, heeft het domein in december verkocht aan een Turkse organisatie met zetel in New York. Dat schrijft de krant Chicago Tribune.

Ali kocht het domein in het midden van de jaren 70 voor $400.000. Hij gebruikte het om zich van tijd tot tijd af te zonderen als hij terugkwam uit Los Angeles of Arizona.

Op het domein staat een huis met vier slaapkamers, maar ook zeven andere gebouwen, waaronder een sportcomplex met een boksring, een basketbalveld en een zwembad. Amerikaanse media schatten de waarde van het geheel op $2,5 miljoen.

Volgens Tim Mitchell van Cresty & Everett, de vastgoedmakelaar die het domein verkocht, waren er vele potentiële kopers uit verschillende landen, onder meer uit Indonesië en Dubai. Uiteindelijk werd het gekocht door de Turkije-stichting, “omdat de kopers verliefd werden op de regio en de nostalgie die het uitstraalt”.

Wereldkampioen

Ali was voormalig wereldkampioen boksen bij de zwaargewichten. Hij overleed in juni 2016 op 74-jarige leeftijd in de Amerikaanse stad Phoenix in Arizona. Hij leed al lang aan een longziekte en op het einde kwam daar nog Parkinson bovenop.

Ali heette eerst Cassius Clay, voor hij zich in de vroege jaren 60 tot de islam bekeerde. Eerst werd hij lid van de groep Nation of Islam, die de islam combineerde met Afro-Amerikaans politiek activisme. Vanaf 1975 ging hij de standaard soennitische islam aanhangen.

Drie keer

Hij werd drie keer wereldkampioen bij de zwaargewichten. De wedstrijden die hij speelde, behoren tot de spectaculairste uit de sportgeschiedenis. Maar toch was het zijn charisma en zijn inzet voor goede doelen, zoals de burgerrechten, die hem ook buiten de bokswereld beroemd maakten.

De Turkije-stichting werd in 2014 in de VS opgericht door de twee prominente onderwijsinstellingen van Turkije, Ensar en Türgev. Hun missie is om Turkse studenten, die in de VS studeren, te ondersteunen op vlak van huisvesting, studiebeurzen en andere culturele programma’s.

Sabah

S.V.R.