Het Turkse Ministerie van Onderwijs heeft een campagne gelanceerd in samenwerking met de sport- en jeugdvereniging Server om studenten aan te sporen hun tijd door te brengen in de moskee tijdens hun schoolvakantie. De campagne werd gelanceerd met de slogan ‘doe je gebeden, verzamel je punten en win prijzen.’

De vereniging kondigde de campagne aan op haar website: “Wees onderdeel van het project om tijd door te brengen in de moskee. Je kan geweldige prijzen winnen met dit project…”

De religieuze invulling van het onderwijs in plaats van een wetenschappelijke en seculiere onderrichting door de AKP-regering blijft voortduren. Een laatste voorbeeld van dit fenomeen zal plaatsvinden tijdens de schoolvakantie. Hiervoor werkt het Ministerie van Onderwijs samen met de sport- en jeugdvereniging Server.

Verschillende prijzen

Volgens de verklaring van Server is het project gericht op kinderen tussen de 6 en 13 jaar oud. Men zal hen het belang van vijf keer per dag bidden in de moskee onderwijzen. Om de kinderen naar de moskee te krijgen zullen verschillende prijzen uitgereikt worden.

De voorzitter van Server, Muhammed Fatih Ertaş, verklaarde tegenover AA dat ze in heel Turkije 50.000 kinderen willen bereiken. “Met de steun van ons Ministerie van Onderwijs zal deze campagne in alle scholen uitgerold worden en hopelijk zullen onze moskeeën gezegend worden met de aanwezigheid van onze kinderen.”

Doelgroep: 6-12 jaar

In het kader van de campagne zijn er ook drie leeftijdscategorieën bepaald om deel te nemen aan de prijzencompetitie: 6-7 jaar, 8-9-10 jaar en 10-11-12 jaar.

De vereniging zamelt zelf gegevens

In totaal zullen 2500 moskeeën deelnemen aan het project. Leerlingen worden gevraagd om zich in te schrijven bij de dichtstbijzijnde moskee. De vereniging zamelt zelf allerlei gegevens van de studenten in en creëert zo haar eigen gegevensbestand.

Het gebed met tekeningen

Op de site van de campagne staan ook tekeningen die de kinderen uitleggen hoe ze moeten bidden.

Haber Sol

T.A.