De leider van de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij), Kemal Kemal Kılıçdaroğlu, heeft gewaarschuwd dat de veiligheid van de verkiezingen in gevaar is en heeft de Hoge Verkiezingsraad (YSK) opgeroepen om onpartijdig te zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=SDfTYwhXA6I

Kılıçdaroğlu zei dat het verzoek van president Recep Tayyip Erdoğan voor een volledige hertelling van de stemmen niet redelijk gerechtvaardigd was.

 “Nu is de YSK een proces begonnen dat de veiligheid van de stembussen, de veiligheid van de verkiezingen, in gevaar brengt. Dit is het echte gevaar”, zei Kılıçdaroğlu op 8 april tijdens een persconferentie na zijn ontmoeting met IYI-partijvoorzitter Meral Akşener.

“Ik doe een beroep op de juristen van de Hoge Kiesraad: Uw onafhankelijkheid en uw objectiviteit zijn zeer belangrijk,” merkte hij op.

“De CHP heeft geen bezwaren tegen de hertelling van de stemmen, maar de hertelling was zonder duidelijke reden”, zei hij en voegde eraan toe dat de YSK ervoor moet zorgen dat men zich op de wet kan beroepen.

“Ik richt me tot de rechters van de YSK. Zij [AKP] zeggen dat ze de stemmen in 38 districten [van Istanbul] opnieuw zullen hertellen. Voor welke reden?”

Hij merkte op dat de verslagen van de stembus, die documenten met natte handtekeningen zijn, de goedkeuring dragen van de vertegenwoordigers van de politieke partijen in de stembureaus en raden, waaronder die van de AKP.

“Wat ik van de YSK-rechters wil, is dat ze de dossiers met handtekeningen voor hen leggen en beslissen. Hoe zullen ze anders morgen in de ogen van hun kinderen kunnen kijken?”

Hij zei dat dit een democratische noodzaak is. “Anders zal de democratie worden afgeslacht door rechters.”

Problemen

Turkije moet de verkiezingen onmiddellijk achter zich laten en zich concentreren op haar problemen, aldus Kılıçdaroğlu.

“Turkije heeft ernstige economische, interne en externe problemen ondervonden en moet zo snel mogelijk uit dit electorale klimaat geraken,” zei hij.

Het verwerpen van de resultaten van de verkiezingen in Istanbul is een gebrek aan respect voor de nationale wil, zei Akşener van haar kant.

Ze zei dat Erdogan “de keuze van het volk niet respecteerde”.

Hurriyet

T.A.