1) Meral Aksener (IYI-partij), 2) Devlet Bahçeli (MHP-leider), 3) Kemal Kilicdaroglu - CHP-leider)

De leiders van de Turkse oppositiepartijen eisen dat het hoofd van Diyanet, het hoogste religieuze orgaan van Turkije, zo snel mogelijk aftreedt nadat hij een bezoek bracht aan een figuur die alom bekend staat om zijn controversiële uitspraken tegen Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter van het moderne Turkije.

De voorzitter van de Republikeinse Volkspartij, Kemal Kılıçdaroğlu, haalde dinsdag scherp uit naar Ali Erbaş die vorige vrijdag op visite ging bij Atatürk-hater Kadir Mısıroğlu. Dit één dag voor de 80ste herdenkingsdag van Mustafa Kemal Atatürk. Volgens Kılıçdaroğlu getuigt het bezoek van weinig respect voor de geschiedenis van de republiek.

Ook Devlet Bahçeli, voorzitter van de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), kon niet lachen met de acties van Erbaş. Volgens hem was de timing en het publiek maken van het bezoek uiterst ongepast. “Wat probeer je te bereiken door de vijanden van Atatürk te beschermen?” haalde hij aan. Ook Bahçeli zei dat Erbaş dient af te treden.

Meral Akşener van IYI-Partij sloot zich aan bij het koor van critici tegen Erbaş. Ze bekritiseerde hem ook omdat hij Turkse imams niet de opdracht had gegeven om Atatürk te rouwen in de vrijdagpreek. “Erbaş zou moeten aftreden,” zei ze.

Erbaş zei als reactie op de lawine aan kritiek, dat hij Mısıroğlu slechts had bezocht om hem beterschap te wensen. Mısıroğlu heeft in het verleden meermaals voor controverse gezorgd met zijn denigrerende uitspraken jegens Atatürk. “Hadden de Grieken (in 1922, red.) maar overwonnen, dan zou noch het kalifaat noch de sharia opgeheven zijn”, zei hij in een van zijn omstreden toespraken.

Historisch

In een verklaring omschreef Mısıroğlu het bezoek van Erbaş als “historisch”. Hij refereerde naar Erbaş als “Sjeikh ul-Islam”, een eretitel voor islamitische geleerden. De plaatsvervangende fractievoorzitter van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), Mehmet Muş, zei het volgende: “Atatürk is een gedeelde waarde van onze natie. De AKP zal hard optreden tegen elke vorm van minachting jegens de oprichters van de Turkse Republiek.” De partij wacht op verdere uitleg van Erbaş.

Hurriyet

O.A.