De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft buitenlandse oliemaatschappijen gewaarschuwd voor de exploratie van energie in de buurt van Cyprus, waarbij hij degenen die Ankara tarten omschrijft als “bandieten van de zee”, die een soortgelijke reactie zouden krijgen als zijn vijanden in Syrië.

Het boren naar koolwaterstofbronnen voor de kust van Cyprus, een EU-lidstaat, is enorm gevoelig. Het noordelijke derde deel van het eiland wordt bezet door Turkije, dat in 1974 is binnengevallen als reactie op een staatsgreep die tot doel had het eiland met Griekenland te verenigen. Het afgescheiden deel werd uitgeroepen tot de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC), die alleen door Ankara wordt erkend. De door de VN gesteunde inspanningen om het eiland te herenigen hebben gefaald.

“Zoals wij de terroristen in Syrië hebben doen boeten, zullen wij het toneel niet overlaten aan de bandieten van de zee,” zei Erdogan bij de ingebruikname van een Turks oorlogsschip, de TCG Burgazada.

Turkije heeft de afgelopen twee jaar succesvolle militaire campagnes gevoerd in Syrië tegen YPG-terroristen en militanten van Daesh, die delen van het noorden van het land onder de controle van pro-Ankara troepen hebben gebracht.

Buitenlandse energiebedrijven zoals ExxonMobil in de VS, het ENI van Italië en het Total van Frankrijk, hebben allemaal gezegd dat ze toegewijd zijn aan het boren naar energie in de buurt van Cyprus, in weerwil van de eerdere waarschuwingen van Erdogan.

Erdogan zei: “Degenen die dachten dat ze stappen konden zetten in het oostelijke deel van de Middellandse Zee of de Egeïsche Zee in weerwil van Turkije, beginnen nu te begrijpen wat een grote fout ze maakten. Het is absoluut onaanvaardbaar om de natuurlijke grondstoffen van het oostelijke Middellandse Zeegebied over te nemen en tegelijkertijd Turkije en de TRNC uit te sluiten.”

Analisten hebben gewaarschuwd dat de situatie uiterst ontvlambaar is en dat één verkeerde stap tot een grootschalige confrontatie zou kunnen leiden. In februari heeft een door ENI gecontracteerd boorschip voor de kust van Cyprus zijn missie gestaakt nadat Turkse oorlogsschepen zijn weg hadden geblokkeerd.

The Guardian

T.A.