De minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, bevestigde dat het ministerie van Volksgezondheid, de verantwoordelijkheid op zich genomen heeft om geneeskundige zorg te verstrekken aan de Turkse burger die aangevallen werd door een Nederlandse politiehond in Rotterdam, nabij het Turks consulaat, naar aanleiding van de protesten tegen de Nederlandse regering over het verbod op Turkse ministers om te komen spreken over het referendum.

Çavuşoğlu vertelde dat het slachtoffer, Hüseyin Kurt, overgebracht werd naar Istanbul voor een betere geneeskundige behandeling. “Het ministerie van Volksgezondheid zorgt voor zijn behandeling. Wij zullen altijd zorgen voor onze burgers, wat de omstandigheden ook zijn”, vertelde Çavuşoğlu.

Voorpagina van een Turkse krant

De beelden van Huseyin en andere Turkse demonstranten die aangevallen werden door de Nederlandse politie, stonden op de voorpagina’s van alle kranten. Op 11 maart, besloot Nederland, in strijd met alle diplomatieke afspraken, de landingsrechten in te trekken van Çavuşoğlu om dan vervolgens over te gaan tot de aanhouding van de minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya.

De ministers zouden de Turkse stemgerechtigden ontmoeten in Nederland, in het kader van het komende referendum van 16 april. Beeldmateriaal liet zien hoe de politie buitensporig geweld gebruikte tegen Turken die vreedzaam aan het demonstreren waren tegen het verbod.

Sabah