Iraniërs bezoeken de oostelijke provincie van ‘Van’, naar aanleiding van het Nevruz feest, om te komen shoppen en te genieten van het nachtleven.

In de hele provincie zijn er geen hotelkamers meer beschikbaar. De toestroom is zo massaal dat hotels hun inkomhallen omtoveren tot kamers om de vraag van de Iranese toeristen te kunnen bijhouden. De straten, winkelcentra en restaurants zijn volzet en winkeleigenaars zijn zeer tevreden met de opkomst.

Er zijn winkelborden waarop “verkoop” geschreven staat in het Perzisch in de drukke winkelstraat ‘Cumhuriyet’ en alle klanten worden er begroet met een vriendelijke glimlach. Alle hotels zijn gereserveerd, met inbegrip van alle vijfsterrenhotels. De directies van de hotels zijn enorm verbaasd met het plotse interesse.

“Er was een daling in de vraag naar hotelkamers het voorbije jaar. Nu zijn wij aangenaam verrast. Wij hadden zulke grote opkomst niet verwacht. Er zijn zelfs klanten die met acht verblijven op een kamer van vier”, verklaarde de manager van het ‘Merit Şahmaran Hotel’. “Deze plaats is goedkoper dan Iran. Bovendien is er veel meer keuze”, verklaarde de Iranese toeriste Bahar Youssufzade, die vermoeid was na een dag hevig shoppen.

Wanneer de nacht valt, vullen de straten zich met auto’s met Iranese nummerplaten. Er zijn ook evenementen die speciaal voor de Iraniërs georganiseerd worden in discotheken en waar zelfs de foldertjes in het Perzisch worden uitgedeeld door de werknemers op straat.

Het bruisend nachtleven is één van de vele redenen waarom de Iraniërs graag naar de Turkse stad Van komen. Mena Muderrezzih, een Iranese rentmeester die de laatste jaren als gids werkt voor de Iranese toeristen, vertelt dat hij houdt van Turkije. “Van is dichtbij Iran. Er is geen muziek in Iran. Hier is het nachtleven grenzeloos en zijn de Iraniërs relaxed”, vertelde Muderrezzih.

Hurriyet