Eigenaar Aydin Köse is teleurgesteld

De klanten van een supermarkt aan de Crooswijkseweg in Rotterdam kwamen gisteren voor een dichte deur te staan.

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de winkel voor minstens twee maanden gesloten omdat het personeel zou worden onderbetaald.

De affaire speelt al sinds mei 2019. Toen bleek bij een controle van de inspectie dat de winkelier de regels overtrad.

Het personeel zou te weinig salaris en vakantiegeld krijgen. De Turks-Nederlandse ondernemer zou zich niet houden aan de regels voor het minimumloon. Hij kreeg daarom een boete van 2500 euro opgelegd.

Supermarkt Ali Baba

Ook bij een andere controle bleken de papieren die de Turks-Nederlandse winkelier overlegde niet te kloppen. De inspectie wilde de supermarkt vervolgens sluiten. De ondernemer stapte in het najaar 2020 naar de rechter om dat te voorkomen. De rechter gaf de inspectie echter gelijk.

Rekening houden met lockdown

Toch ging de winkel in december nog niet dicht. De inspectie vond het, rekening houdend met de lockdown, niet passend om de supermarkt te sluiten. Toen bij een nieuwe controle op 2 maart 2021 de man niet kon aantonen dat hij de vier personeelsleden wel volgens de regels betaalde, besloot de inspectie alsnog om de zaak voor twee maanden te sluiten.

Eigenaar Aydin Köse is zwaar teleurgesteld. De ondernemer zegt dat hij alles in het werk stelt om de regels na te leven. “Maar elke keer weet de inspectie weer een vlekje te vinden. Ik word gestraft voor ik iets kan repareren.”

Volgens Köse, die al sinds 1987 in Crooswijk onderneemt, heeft zijn personeel geen problemen met zijn aanpak.

“Niemand klaagt. Integendeel, ik denk dat voor hen en voor mij moeilijke tijden aanbreken. Twee maanden geen geld kunnen verdienen is een zware straf.”

Bron: Nederlandse media