Galerij de Ware Vrienden en Galerij Albert vormen één geheel in het stadscentrum van Hasselt.

Een man uit Leopoldsburg, een plaats in de Belgische provincie Limburg, moet vrezen voor 37 maanden cel voor fraude.

Met zijn bvba Phonestore, in de Hasseltse galerij De Ware Vrienden, sloeg hij liefst 1,7 miljoen euro achterover. Gisteren kwam de zaak voor in de rechtbank in Hasselt.

De verdachte is geen onbekende voor de autoriteiten. In oktober 2019 kreeg hij al 1 jaar cel voor heling in het dossier rond de sjoemelende notaris Marc S. uit Houthalen-Helchteren.

Zelf tekende hij niet present in de Hasseltse correctionele rechtbank, maar liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat.

Foto: Galerij de ware vrienden

In Turkije

“Hij verblijft in Turkije, maar dat heeft niets met dit proces te maken”, luidde het. De feiten speelden zich af tussen 2013 en 13 oktober 2016 toen zijn vennootschap failliet ging.

Administratief maakte hij er een knoeiboel van. Sinds april 2015 was er geen boekhouding meer te bespeuren.

In de Phonestore rommelde de betichte volgens het parket met illegaal bekomen geld van het Houthalense notariskantoor. Zo zou de man in drie jaar tijd een omzet van liefst 8 miljoen euro niet in zijn btw-aangifte opgenomen hebben.

Een ander hallucinant cijfer was de put van twee miljoen euro die hij achterliet. De curator, iemand die door de rechter is aangewezen om het beheer te voeren over de bezittingen van een andere persoon, vroeg maandag om een voorlopige vergoeding van 25.000 euro.

Op handelspanden in Hasselt en Leopoldsburg plus nog eens twee appartementen is intussen beslag gelegd. Bij monde van zijn advocaat Nuh Alkis verwees de betichte naar zijn boekhouder die er een zootje van gemaakt zou hebben.

Dat de naam van de accountant eveneens al in meerdere fraudedossiers opdook, hoeft weinig verbazing te wekken.

Vonnis op 29 maart.

Bron: Belgische media