Cem Garipoğlu en Münevver Karabulut

Süreyya Karabulut, de vader van Münevver Karabulut, die 13 jaar geleden in Istanbul op brute wijze werd vermoord, heeft een gerechtelijk verzoek ingediend om het lichaam van de moordenaar van zijn dochter op te graven, met het vermoeden dat hij nog in leven is.

Het land werd zwaar opgeschrikt op 3 maart 2009, toen straatvegers het lichaam van een onthoofde vrouw vonden in een prullenbak.

De politie had niet veel tijd nodig om erachter te komen dat de 18-jarige Karabulut was vermoord door haar vriend, Cem Garipoğlu.

Garipoğlu, de neef van een bekende familie, werd ingerekend na bijna 200 dagen op de vlucht te zijn geweest.

Op 10 oktober 2014 overleed Garipoğlu in de gevangenis nadat hij zelfmoord had gepleegd, maar de familie Karabulut heeft dit nooit geloofd omdat de ambtenaren hen het dode lichaam niet lieten zien.

Jarenlang werd beweerd dat gevangenisbeambten werden omgekocht door de familie, de moordenaar vrijuit liep en een ander lijk werd begraven in plaats van Garipoğlu.

“Na de Ramadan zal ik een verzoek indienen bij de rechtbank om het graf van Cem Garipoğlu te openen. Het is mijn recht om de waarheid te weten of hij nog leeft of echt dood is,” vertelde Süreyya Karabulut aan Demirören News Agency op 11 april.

De vader, in tranen, merkte op dat “na al die jaren, mensen hem nog steeds vragen of Garipoğlu echt is overleden of niet.”

“Ik weet niet wat ik zal meemaken als het graf geopend zal worden. Maar ik zal er om vragen,” voegde hij eraan toe.

Rezan Epözdemir, de advocaat van de familie Karabulut, beschreef de procedures die de familie zou volgen.

DNA monsters

“Ze hebben vragen. Volgens de wet zullen we vragen om het graf te openen en DNA monsters te nemen van het lichaam,” merkte Epözdemir op.

Volgens de advocaat was “het opgraven van het lichaam van de moordenaar” een “oud idee”, maar de “familie Karabulut was toen nog niet klaar voor de uitkomsten.”

“Op dat moment zeiden de familieleden dat ze nog steeds pijn leden door de dood van hun dochter en dat ze de pijn niet opnieuw wilden beleven,” zei hij. “Maar nu heb ik met de vader gesproken. De aanvraag kan worden geregeld na de Eid al-Fitr.”

Op de vraag hoe hij zich vandaag voelt, zei Süreyya Karabulut dat ze zware dagen hebben overleefd en dat hij dankbaar is dat haar dochter ten minste begraven is in een graf waar hij voor haar kan gaan bidden.

Na zijn proces kreeg Garipoğlu een gevangenisstraf van 24 jaar voor moord, en zijn moeder en oom zaten drie jaar in de gevangenis omdat ze hem hielpen “het bewijs op te ruimen”.

De familie Garipoğlu betaalde een schadevergoeding van 1,3 miljoen Turkse Lira ($88.275) aan de familie Karabulut als gevolg van de beslissing van de rechtbank.

Bron: Hürriyet