Paniekaankopen drijven huizenprijzen op, zegt expert

Paniekaankopen en paniekverkopen lijken een van de redenen te zijn achter de sterke stijgingen van de huizenprijzen op de tweedehandsmarkt, heeft een deskundige gezegd.

“De meeste mensen bieden hun huis op de markt aan om een ander huis te kunnen kopen. Aangezien de prijs van het huis dat ze willen kopen stijgt, vragen ze op hun beurt nog hogere prijzen voor de eigendommen die ze verkopen,” zei Gökhan Taş, de voorzitter van Coldwell Banker Turkije, die uitlegde waarom de huizenprijzen blijven stijgen op de tweedehandsmarkt.

Hij voegde eraan toe dat mensen zich in het licht van de hoge inflatie tot onroerend goed wenden om hun spaargeld te beschermen, wat extra vraag naar woningen creëert.

Met de verwachting dat de prijzen verder zullen stijgen, handelen potentiële huizenkopers snel, zei Taş.

“Ze betalen 5 miljoen Turkse lira voor een huis dat eigenlijk 3 miljoen lira waard is. Op dit punt stijgen de prijzen van andere woningen op deze locatie.”

Taş zei dat het aanbodtekort het grootste probleem is waarmee de huizenmarkt wordt geconfronteerd, wat ook leidt tot stijgingen van huizenprijzen en huurprijzen.

Ook andere deskundigen noemen de sterke vraag en het gebrek aan aanbod als de redenen voor de prijsstijgingen op de markt voor tweedehands woningen.

De prijzen van nieuw gebouwde huizen die op de markt te koop worden aangeboden, zijn gestegen als gevolg van de hogere kosten. Aangezien mensen zich deze nieuwe huizen niet kunnen veroorloven, verschuift de vraag naar tweedehandse woningen.

De verkoop van tweedehands huizen is goed voor 70 procent van alle huizenverkopen in Turkije.

Potentiële huizenverkopers kijken naar de prijs van nieuw gebouwde huizen wanneer ze de vraagprijs voor hun bestaande huizen bepalen, zei Hakan Akdoğan van TÜGEM, een vereniging voor vastgoedadviseurs.

“Er is niets mis met het maken van zo’n vergelijking. Maar als een nieuw appartement in je buurt te koop wordt aangeboden voor 5 miljoen lira, kun je geen 4 miljoen lira vragen voor je 30 jaar oude appartement.”

In Istanbul begint de prijs van een nieuwbouwappartement vanaf 8.000 lira per vierkante meter en kan oplopen tot 60.000 lira à 70.000 lira, volgens een studie van TSKB Real Estate Appraisal.

Bron: Hürriyet