De Nederlandse advocaat met Turkse roots Ibrahim Mercanoglu is op de luchthaven van Izmir ‘Adnan Menderes’ in Turkije opgepakt, omdat de advocaat een parlementariër van de AK-partij zou hebben beledigd. 

De Nederlandse advocaat Ibrahim Mercanoglu is opgepakt, omdat hij een parlementslid van de partij van president Erdogan zou hebben beledigd.

De aanhouding vond gisterenavond plaats op de luchthaven van Izmir.

Volgens de Nederlandse media werd de advocaat aangehouden voor de belediging van parlementariër Tuba Vural Çokal uit Antalya.

De politicus is lid van de AK-partij van president Recep Tayyip Erdoğan. Ze zou in maart vorig jaar al aangifte hebben gedaan tegen de Turkse Nederlander voor belediging.

Onduidelijk is op welke manier de parlementariër beledigd zou zijn. „Ik ken haar niet eens”, zegt de Turkse Nederlander tegen de Nederlandse media.

Mercanoglu werd vrijdag al voorgeleid, maar mag de zaak in vrijheid afwachten. Het is niet bekend wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt.

De aanhouding wordt ook bevestigd door de Nederlandse orde van advocaten.

“Wij vinden de arrestatie volstrekt ontoelaatbaar”, reageert een woordvoerder.

“We hebben hem hulp aangeboden en weten dat hij wordt bijgestaan door een Turkse advocaat. Inmiddels is hij wel op vrije voeten.”

Het kantoor van Mercanoglu wil niet inhoudelijk reageren op vragen. Op Twitter is de Turkse Nederlander actief en laat zich kritisch uit over de huidige AKP-regering en diens bondgenoten.

Bron: Nederlandse media