Fahrettin Koca, de Turkse minister van Gezondheid

De Turkse minister van Gezondheid Fahrettin Koca liet weten in een persmededeling dat men gisteren een passagiersvliegtuig dat vanuit Iran naar Istanbul vloog, heeft laten landen in Ankara. Alle inzittenden van die vlucht gaan mogelijk twee weken in quarantaine omdat een van de passagiers aan boord mogelijk drager is van het virus.

Het vliegtuig van Turkish Airlines dat aanvankelijk zou landen in Istanbul, is moeten landen in de Turkse hoofdstad Ankara. Het gaat om een vlucht uit Teheran die oorspronkelijk in Istanbul zou landen. Het ziekenhuis in Istanbul was niet geschikt om alle inzittenden van het vliegtuig te behandelen, volgens Koca.

Volgens de minister zijn er tot nu toe geen gevallen bekend van de aanwezigheid van het Coronavirus in Turkije. Ook heeft het land verschillende hospitalen opgezet aan de Turks-Iraanse grens om te voorkomen dat het virus zich zou verspreiden. Dat schrijft Anadolu Ajansi.

“De bron van de infectie [Coronavirus] was in de Chinese stad Wuhan. In Iran was dat in het gebied van Qom en Mashad. Op dit moment aanvaarden wij geen Iraniërs,” aldus de minister. Er zijn volgens de minister 23 personen in quarantaine geplaatst die vanuit de Iraanse steden Qom of Mashad afkomstig zijn, 28 Iraniërs werden de toegang tot Turkije geweigerd.

Qom, Turkije

“De risico staat voor de deur, dit is zeer belangrijk. Het Coronavirus verspreidt zich razendsnel in onze regio. We moeten voorzorgsmaatregelen nemen, beperkingen opleggen aan de mensen die het land willen binnenkomen. We zijn voorbereid. We zijn klaar voor alle uitdagingen,” voegde de minister er nog aan toe.

Doden in Iran

Volgens Iran zijn er tot nu toe vijftien mensen gestorven ten gevolge van het Coronavirus, maar bij dat cijfer worden grote vraagtekens geplaatst. Ahmad Ferahani, een bestuurder uit de stad Qom spreekt alleen al in zijn stad van minstens vijftig doden en liefst 250 besmettingsgevallen.

Qom is een heilige stad en loopt in die zin extra risico. Het sjiitische bedevaartsoord heeft ruim een miljoen inwoners, maar trekt jaarlijks nog eens honderdduizenden bedevaartgangers. Met alle risico’s voor verspreiding van dien. Alle buurlanden van Iran, waaronder Turkije, hebben inmiddels de grenzen gesloten.

Feit is dat Iran nu na China de meeste doden betreurt. Officieel ligt het aantal besmettingen op 95. Vandaag hebben de Verenigde Arabische Emiraten alle vluchten van en naar het land voor minstens een week geschrapt.

Bron: BBC (A.B.)