Piloot gearresteerd van Pegasus-vliegtuig dat van landingsbaan schoof op luchthaven Istanbul

Begin deze maand schoof een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Pegasus van de landingsbaan op de internationale luchthaven Sabiha Gökçen in Istanbul. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en vielen 179 gewonden. Een rechtbank in Istanbul heeft nu de arrestatie bevolen van de piloot van het vliegtuig.

Mahmut Arslan werd beschuldigd van het “veroorzaken van dood en verwondingen door nalatigheid”. Hij werd overgebracht naar de Maltepe-gevangenis in Istanbul.

Het toestel vloog op 5 februari van de Egeïsche provincie İzmir naar Istanbul. Bij de landing gleed het van het einde van de natte landingsbaan af.

Luchthaven Istanboel Sabiha Gökçen

Het vliegtuig gleed zo’n 50 meter verder door en de neus brak bijna volledig af van de rest van het toestel. Vervolgens vloog het toestel in brand.

Arslan is ondertussen ontslagen uit het ziekenhuis waar hij verzorgd werd en moest op 24 februari voor de Anatolische Rechtbank der Rechtvaardigheid verschijnen. Hij liep breuken op in zin rug en ribben door het ongeval en kon pas drie weken later voor de rechtbank verschijnen.

Mahmut Arslan

Er werden verschillende getuigen opgeroepen: luchtverkeersleiders, werknemers van de luchthaven en de piloten van twee andere vliegtuigen die, kort voor de landing van de Pegasus, besloten hun landing uit te stellen.

Toen het vliegtuig aanstalten maakte om te landen, kwam er plots een hevig onweer op, verklaarde Arslan. De copiloot had nog gemeld aan de technische dienst van Pegasus dat het vliegtuig getroffen was door een blikseminslag.

Volgens Arslan is het vliegtuig waarschijnlijk beginnen slippen door de vele plassen water die zich op de landingsbaan hadden gevormd, maar hij benadrukte ook dat die door het luchthavenpersoneel regelmatig moeten worden opgeruimd.

Het wrak van het Turkse vlieguig

Door de hevige wind had het vliegtuig bij de landing nog een snelheid van 84 knopen en werd het niet automatisch afgeremd. Daarom hebben de piloten handmatig geremd, zes seconden nadat het toestel de grond raakte, maar volgens Arslan moet dat normaal gebeuren door de copiloot.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet duidelijk, maar de eerste bevindingen wijzen op aquaplanning.

Waarschijnlijk heeft het vliegtuig bij de landing onvoldoende contact met de grond kunnen maken, doordat er water op de landingsbaan bleef staan door de hevige regenval die dag.

11 jaar oude vliegtuig

Het 11 jaar oude vliegtuig landde tijdens hevige wind en regen. Amerikaanse luchtvaartonderzoekers hebben het wrak verder onderzocht om te zien of andere technische factoren bijgedragen kunnen hebben aan het ongeluk.

Er zijn al verschillende incidenten geweest met toestellen van Pegasus die de landingsbaan misten.

7 januari

Op 7 januari schoof nog een ander vliegtuig van Pegasus van de baan op dezelfde luchthaven. De luchthaven moest daardoor tijdelijk gesloten worden. Er vielen geen gewonden.

In januari 2018 ging een Boeiing 737 van Pegasus van de baan op de luchthaven van Trabzon in het noordoosten. Het vliegtuig kwam tot stilstand in de modder boven de Zwarte Zee, met de neus in de richting van het water. Ook daar vielen geen gewonden.

Bron: Hürriyet

S.V.R.