De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu (links) en Saudi-Arabië's minister van Buitenlandse Zaken prins Faisal bin Farhan (27 november 2020)

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu is van plan om op 11 mei naar Saoedi-Arabië te reizen, het eerste bezoek op hoog niveau sinds de moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018.

Het wordt Cavusoglu’s eerste reis naar Riyad in vier jaar. Het bezoek was gepland tijdens een telefoongesprek tussen de Turkse president Tayyip Erdogan en de Saoedische koning Salman op dinsdagavond, waar twee staatshoofden de bilaterale banden bespraken.

CNN Turk meldde dat Erdogan zich beklaagde over het Saudische besluit om acht Turkse staatsscholen die in het koninkrijk actief zijn, definitief te sluiten.

“De Saoedische koning gaf geen reden voor de sluiting, maar Ankara gelooft dat het besluit politiek gemotiveerd is”, meldde CNN Turk, waarbij bronnen werden geciteerd.

Het rapport voegde eraan toe dat Erdogan’s hoofdbeleidsadviseur İbrahim Kalin enkele contacten op hoog niveau heeft gelegd met Saoedische tegenhangers in een poging om de spanningen te verminderen die de twee regionale machten de afgelopen jaren uit elkaar hebben gehouden.

Cavusoglu zal naar verwachting pogingen ondernemen om de bilaterale banden tijdens het bezoek te herstellen, maar de sluiting van Turkse scholen zal een toppunt zijn, vertelden bronnen aan MEE.

Vorige week zei het Turkse ministerie van Onderwijs dat het door de Saoedische autoriteiten was geïnformeerd dat de acht scholen, met in totaal 2.256 leerlingen, aan het eind van het huidige schooljaar zullen moeten sluiten.

Vorige maand zei het ministerie van Onderwijs dat er 26 Turkse scholen in Saudi-Arabië waren.

De betrekkingen tussen Turkije en Saoedi-Arabië bevinden zich op een dieptepunt sinds de moord op Khashoggi, wiens moord volgens de CIA is bevolen door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zelf.

Mohammed bin Salman

Ambtenaren vertelden MEE vorige week dat, hoewel Ankara de banden met Riyad wil herstellen, Turkije zich niet zal mengen in het proces tegen de Saudische agenten die ervan worden beschuldigd Khashoggi in oktober 2018 te hebben vermoord in het consulaat van het koninkrijk in Istanbul.

Saoedische bedrijven hebben een onofficiële boycot van Turkse goederen onderschreven, wat heeft geleid tot een daling van meer dan 90 procent van de Turkse export naar het koninkrijk.

Eind vorige maand uitte Turkije zijn bezorgdheid over de boycot aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

De Turkse uitvoer naar Saoedi-Arabië daalde met 94,4 procent op jaarbasis tot slechts 11,25 miljoen dollar in april, volgens de Turkse exporteursvereniging (TIM). De export is gedaald van ongeveer 201 miljoen dollar een jaar geleden.

Ankara heeft geprobeerd de relatie te verbeteren, waarbij ambtenaren van beide landen vorig jaar bijeenkwamen na een persoonlijke interventie van Erdogan, die koning Salman opbelde om de banden te herstellen. Tot dusver hebben de pogingen om de banden te verjongen echter niets opgeleverd.

Bron: Middle East