De regering van Saoedi-Arabië heeft ontkend dat kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke heerser van het land, enige betrokkenheid had bij de moord op journalist Jamal Khashoggi

Saoedi-Arabië is van plan acht Turkse scholen die zijn aangesloten bij het ministerie van Nationaal Onderwijs en die in het hele koninkrijk actief zijn tegen het einde van het huidige academische jaar te sluiten, heeft Anadolu gemeld.

Het Saoedische ministerie van Onderwijs heeft zijn sluitingsberichten afgegeven aan de scholen in de provincies Tabuk, Riyad, Ta’if en Jeddah, terwijl ambtenaren de scholen in Dammam en Abha bezochten om de autoriteiten te informeren over het besluit.

“De activiteiten op de Turkse scholen zullen aan het einde van dit academisch jaar worden beëindigd,” aldus het ministerie.

“Overplaatsing van leerlingen naar andere scholen van hun keuze zal worden vergemakkelijkt. De schooldirecteuren moeten de ouders informeren over het besluit.”

Ottomaanse Rijk

In augustus 2019 bracht het ministerie een reeks wijzigingen aan in de schoolboeken, waarbij de erfenis van het Ottomaanse Rijk op het Arabische schiereiland werd gewijzigd en naar het Rijk werd verwezen als een “bezetting”.

De banden tussen Ankara en Riyad hadden hun dieptepunt bereikt na de moord op de dissidente Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul in oktober 2018.

Er wordt beweerd dat de moord werd goedgekeurd en gesanctioneerd door kroonprins Mohammed Bin Salman.

De betrekkingen waren het jaar daarvoor ook gespannen, toen Turkije de kant koos van Qatar nadat een door Saoedi-Arabië geleide boycot was opgelegd aan de Golfstaat, die sindsdien is opgeheven.

Bovendien waren beide landen in 2013 gekant tegen de militaire staatsgreep tegen de eerste democratisch verkozen president van Egypte, wijlen Mohamed Morsi, die door de Saoedi’s werd gesteund.

Turkije wil de diplomatieke banden met Saudi-Arabië herstellen.

Dinsdag vertelde presidentieel adviseur en woordvoerder Ibrahim Kalin aan Reuters dat het Turkse presidentschap het proces van het koninkrijk vorig jaar verwelkomde, waarna acht personen werden opgesloten voor de moord op Khashoggi.

Bron: Sabah