Bill Gates

De grondprijzen in het noordwesten van Turkije zijn bijna verdubbeld na geruchten dat Bill Gates, de oprichter van Microsoft, 22.000 acres landbouwgrond in de regio zou hebben gekocht.

Landeigenaren die hopen te profiteren van deze mogelijkheid, proberen hun land te verkopen tegen exorbitante prijzen, waarbij sommige prijzen oplopen tot $10.000 per perceel.

Speculaties dat Gates land in de regio zou hebben gekocht doken voor het eerst op via sociale media en enkele lokale nieuwssites.

Okan Gaytancıoğlu, een wetgever van de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP) voor de noordwestelijke provincie Edirne, nam de beschuldigingen mee naar het parlement.

Gaytancıoğlu vroeg in een motie of er sprake is van samenwerking tussen het ministerie van Land- en Bosbouw en de Bill and Melinda Gates Foundation.

Het ministerie verklaarde dat er in 2018 een beleefdheidsbezoek is afgelegd door de functionarissen van de stichting, maar dat er geen protocollen of overeenkomsten zijn ondertekend.

Kadastrale registers

De kadastrale registers van de provincies Edirne, Tekirdağ en Kırklareli in de regio hebben ook geen registers van land dat geregistreerd is onder de naam “Gates”.

Makelaars en deskundigen waarschuwden het publiek om niet in de speculaties te trappen.

In een gesprek met Demirören News Agency zei Namık Kemal Döleneken, een stedenbouwkundige, dat de geruchten worden aangewakkerd door degenen die al in de regio hebben geïnvesteerd om de waarde van hun land te verhogen.

Geruchten

“Er zijn al vele jaren veel investeerders in Thracië, dit is niet nieuw. Het gaat zowel om plaatselijke bewoners als om buitenlanders. Maar wat over Bill Gates wordt gezegd, zijn slechts geruchten,” zei Döleneker.

“Degenen die hier eerder hebben geïnvesteerd, hebben dergelijke geruchten nodig om de waarde van hun plaats te verhogen en hun prijzen te verhogen, ik denk dat het een gerucht is om dit te onthullen,” voegde hij eraan toe.

Gates, die bekend staat als een van de rijkste mensen ter wereld, heeft een geschat vermogen van $129 miljard.

In januari onthulde een Amerikaans tijdschrift dat de Gates de grootste portefeuille van particuliere landbouwgrond in de VS hebben vergaard, die naar schatting 242.000 acres omvat.

Bron: Hürriyet