Fatma Yüksel

Een medewerkster van de gemeente Başakşehir in Istanbul heeft op sociale media verontwaardiging gewekt over een video waarin te horen was hoe zij de ontvangers van gemeentelijke steun bespotte.

De medewerkster werd uit haar functie gezet voor de video waarin ze de toespraak van Atatürk tot de jeugd veranderde om de ontvangers van hulp te bespotten.

Een medewerkster van de gemeente Başakşehir in Istanbul, Fatma Yüksel, heeft online verontwaardiging gewekt nadat op 25 mei op een video te zien was hoe zij de ontvangers van overheidssteun bespotte door een toespraak van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse Republiek, te veranderen.

Yüksel wijzigde Atatürks toespraak “Toespraak tot de jeugd” om de basmala (een Arabische spreuk) erin op te nemen en te zeggen “Oh Turkse jeugd! Wat is er aan de hand?” als openingszin op te nemen en vervolgens een opsomming te geven van denigrerende beschrijvingen van het werk van gemeentewerkers.

“Je eerste plicht is te werken bij de Directie Sociale Hulp, een lijst te maken van alle hulppakketten met scheldwoorden en die te overhandigen aan je collega’s,” hoor je Yüksel zeggen.

“Je eerste taak is om tegen degenen die om hulpkisten roepen te zeggen: ‘Hier is je kist, verdomme! Je tweede opdracht is oude, zieke en gehandicapte mensen te roepen en hen die huilen te verzoenen.”

Yüksel dreef verder de spot met het gemeentelijke programma voor het uitdelen van warme maaltijden aan mensen in nood en dreef de spot met de nationale feestdag 23 april Nationale Soevereiniteits- en Dag van het Kind.

Het stadsbestuur gaf op 25 mei een verklaring uit waarin het stelde dat Yüksel uit haar functie was ontheven, dat haar uitspraken het gevolg waren van een geestesziekte en dat er ook een onderzoek was ingesteld naar de medewerker die de video van Yüksel had vrijgegeven, naar verluidt zonder haar medeweten.

Bron: Turkse media