links: Müslüm Aslan rechts: Ceylan Aslan

Müslüm Aslan zat een gevangenisstraf uit in de Zuidoostelijke provincie Antep omdat hij zijn vrouw had neergestoken. Op 4 november 2019 werd hij vrijgelaten na slechts 5 maanden straf. Onlangs sloeg hij Ceylan, zijn dochtertje van 11 jaar, dood.

Aslan werd op 31 mei opgepakt voor de steekpartij op zijn vrouw Rukiye, maar kwam intussen dus vrij. Op 16 april dit jaar nam hij zijn kinderen, die niet meer bij hem wonen, mee naar zijn huis. Daar sloeg hij zijn dochter Ceylan tot ze niet meer bewoog.

Hij belde zelf de politie om zich aan te geven, waarna hij zijn 2 zonen: Yusuf İlker, 7 jaar en Bünyamin, 5 jaar, naar hun moeder bracht.

Ceylan Aslan

De politie bracht Ceylan naar een ziekenhuis en hield haar vader vast in een park. Daar probeerde Aslan op 17 april te ontsnappen, waarna hij op 18 april formeel werd gearresteerd. Ceylan overleed in het ziekenhuis in de avond van 21 april.

Rukiye vertelde dat haar man, van wie ze scheidde na de steekpartij, haar had neergestoken met een schaar. Dat betekende bijna haar dood. “Hij sloeg me ook vaak. Nadat hij me vorig jaar met die schaar in mijn keel stak, ben ik met de kinderen bij mijn vader gaan wonen. Daarna heb ik klacht ingediend tegen hem en werd hij opgepakt. Toen hij vrijkwam, wilde hij de kinderen zien”, vertelt ze.

“Ik stond dat toe, want tenslotte is hij hun vader. Maar nu gebeurt dit. Ik wil dat die moordenaar de zwaarst mogelijke straf krijgt. Hij heeft mijn leven, en het leven van mijn kinderen tot een hel gemaakt.

Omdat Turkije steeds vaker te maken krijgt met geweld tegen vrouwen, waarbij ook vaak vrouwen vermoord worden, heeft dit incident heel wat stof doen opwaaien op sociale media.

Volgens critici doet de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) te weinig om vrouwen te beschermen. Bovendien vinden ze dat daders vaak heel milde straffen krijgen.

K.L.

(Bron: Hurriyet)