Kuzey Deniz

Het beenmerg van twee jonge Grieken is een bron van hoop geworden voor een Turkse tiener in de mediterrane provincie Adana die op een transplantatie wacht.

De Turks-Griekse grenzen zijn als gevolg van de corona-pandemie gesloten maar het ziet er naar uit dat de transplantatie hier verandering in zal brengen.

Sotirios Tsiodras, een woordvoerder van het Griekse Ministerie van Volksgezondheid, zei dat een tiener aan de “tegenoverliggende kust van de Egeïsche Zee” zijn beenmerg heeft gedoneerd aan een tiener die in Turkije woont.

Het beenmerg van de twee Griekse donoren, Savas en Andreas, kwam overeen met het beenmerg van de Turkse peuter Kuzey Deniz (3,5), die in het Staatsziekenhuis van Adana op een transplantatie wacht.

Tsiodras, die ook een infectiespecialist is, gaf kort wat informatie over het verloop van de transplantatie. “Ik wil Savas uit Noord-Griekenland en Andreas uit Kreta graag bedanken. Deze twee jonge mensen hebben in dit huidig klimaat merg gedoneerd om het leven te redden van een buurman,” haalde hij aan.

“Bovendien matcht het merg met dat van een behoevende jongen in Turkije. De solidariteit van het volk staat hier tegenover de gemeenschappelijke vijand,” voegde hij toe.

Volgens informatie van het Griekse Orgaantransplantatiebureau (EOM) begon de correspondentie tussen ambtenaren van de twee landen. EOM-ambtenaren hebben erop gewezen dat er al eerder beenmergtransplantaties zijn uitgevoerd tussen Turkse en Griekse patiënten.

De autoriteiten zullen meer informatie vrijgeven over dit laatste geval eens de transplantatie is afgerond.

“Mensen zijn bang om in deze periode bloed of organen af te staan. Er zijn echter wel nog mensen die het voorbeeld durven geven,” tot zover het bureau.

Hurriyet
O.A.