Foto: Het meer in de provincie Burdur, dat ook bekend staat als de Turkse Maladiven vanwege het witte strand en het heldere water, is al jaren een populaire toeristische trekpleister.

De beroemde witte zandstranden van het Salda Meer in Burdu zijn na enkele weken teruggekeerd. De afgelopen periode was het zand tijdelijk verwijderd door een bedrijf dat verantwoordelijk was voor de bouw van een publieke tuin in de omgeving.

De aannemer maakte gebruik van zware machinerie waardoor het strand beschadigd raakte. Als gevolg werd het zand met trucks naar de andere kant van het meer gebracht, ongeveer vijf kilometer verderop.

Na kritiek op sociale media werd er een onderzoek geopend door het Ministerie van Milieu en Verstedelijking, tegelijkertijd kondigde de Dienst voor Woningbouw in Turkije (TOKI) aan dat de verantwoordelijke personen ontslagen zijn.

Vervolgens onderzocht een speciaal aangewezen panel van academici het strand en werden er stalen van het meer genomen. In totaal duurden de observaties zo’n drie weken, vervolgens werd het witte zand terug naar de stranden verplaatst. Deze keer met meer zorg door gebruik te maken van schoppen en harken.

Eerder liet de Minister van Milieu en Verstedelijking zich al kritisch uit over de bulldozers op de witte stranden. “Dat beeld doet me pijn, zoals het pijn deed bij iedereen die de beelden zag” vertelde hij aan Hurriyet.

Het Salda meer en haar beroemde stranden bevinden zich in de Turkse provincie Burdur, het is onder meer bekend voor haar turquoise blauwe water en grote biodiversiteit. De populaire vakantiebestemming, die vaak wordt vergeleken met de Maldiven, is tevens een van de enige plekken op aarde die overeenkomsten vertoont met het Marsoppervlak. Mede hierdoor werd het meer uitgeroepen tot een ‘speciale beschermde plek’ in 2019.

 

Bron: Hurriyet

O.A.