De Turkse maffialeider Sedat Peker heeft op YouTube opnieuw een video vrijgegeven met beschuldigingen aan het adres van regeringsambtenaren, in hoofdzaak minister van Binnenlandse Zaken Soylu, en beweert dat de minister de louche zakenman Sezgin Baran Korkmaz, die momenteel door de Turkse autoriteiten wordt gezocht, heeft gewaarschuwd om Turkije te ontvluchten teneinde vervolging te ontlopen.

De Turkse maffialid Sedat Peker heeft beweerd dat minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu de louche zakenmagnaat Sezgin Baran Korkmaz, die momenteel door de Turkse autoriteiten wordt gezocht wegens witwaspraktijken, heeft gezegd Turkije te ontvluchten om niet te worden vervolgd.

In zijn negende video op YouTube vol beschuldigingen aan het adres van de Turkse autoriteiten op 6 juni, zei Peker dat Korkmaz en Soylu een ontmoeting hadden in het ministerie van Binnenlandse Zaken en dat de zakenman daar werd getipt over een onderzoek dat tegen hem was ingesteld.

Volgens Peker belde Resul Holoğlu, een plaatsvervangend politiechef belast met de georganiseerde misdaad, Korkmaz op 4 december 2020 en nodigde hem uit op het ministerie van Binnenlandse Zaken. De ontmoeting duurde twee uur, zei Peker.

Sezgin Baran Korkmaz en Erdogan

Peker beweerde dat een geldtransactie ter waarde van 45 miljoen dollar tussen Korkmaz en een zakenman op tafel lag tijdens de ontmoeting, en zei dat president Recep Tayyip Erdoğan op de hoogte is van de kwestie.

De genoemde geldtransactie betreft Korkmaz’s aankoop in september 2020 van het in Luxemburg gevestigde Silcolux, waarvan 45 procent van de aandelen in handen zijn van de Kıraça Holding van zakenman İnan Kıraç, vertelde onderzoeksjournalist Bahadır Özgür, die de kwestie op de voet heeft gevolgd. Korkmaz kocht het bedrijf voor 82 miljoen dollar.

Door deze aankoop kreeg Korkmaz uiteindelijk 45 procent van de aandelen van Kıraça Holding in handen en nog eens 28,5 procent van Karsan Automotive, dat onder Kıraça Holding valt.

Het belangrijkste aspect van Karsan Automotive is wellicht dat het een partner is in de TOGG (Turkey’s Automobile Initiative Group), de ontwerper van de eerste inheemse auto van Turkije – een van Erdoğans ambitieuze projecten. Door de aankoop van Silcolux werd Korkmaz partner van de meest spraakmakende projecten van de regering.

Na een witwasonderzoek naar Korkmaz in september, vroeg Kıraç de louche zakenman om de aandelen terug te geven, maar bood de helft van het bedrag van het origineel, zei Özgür, eraan toevoegend dat Korkmaz weigerde.

Naar verluidt heeft Kıraç toen het presidentschap gevraagd om te helpen bij de teruggave van de aandelen en heeft Soylu druk uitgeoefend op Korkmaz om een deal te sluiten.

De maffialeider zei dat Soylu tegen Korkmaz zei dat hij het door Kıraç geboden bedrag moest accepteren, dat 45 miljoen dollar lager was dan het oorspronkelijke bedrag.

“Soylu zei tegen Korkmaz: ‘Er is een onderzoek naar je ingesteld. Ga naar het buitenland. Vergeet dat geld. De hogere autoriteit weet hiervan, er zullen problemen komen,” zei Peker.

Peker zei dat Korkmaz als gevolg daarvan Turkije de volgende dag, op 5 dec. 2020, ontvluchtte. Korkmaz gaf de aandelen op 24 februari terug zonder de 45 miljoen dollar te ontvangen.

De VS bedrogen met ten minste 500 miljoen dollar

Turkse aanklagers vaardigden in december vorig jaar een aanhoudingsbevel uit voor Korkmaz als onderdeel van een onderzoek naar het witwassen van geld ter waarde van $132 miljoen.

Het geld in kwestie zou deel uitmaken van een tien jaar durend plan om de VS voor minstens 500 miljoen dollar op te lichten, waarbij de in Utah gevestigde zakenlieden Jacob Kingston en zijn broer Isaiah betrokken zijn, alsmede de Armeens-Turkse zakenman Lev Aslan Dermen.

Peker riep op 6 juni de autoriteiten op de beveiligingsbeelden te controleren om te zien of Korkmaz het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bezocht voordat hij vluchtte.

“Korkmaz realiseerde zich dat al zijn geld in beslag zal worden genomen en besloot niet terug te keren,” zei Peker.

Sezgin Baran Korkmaz verlaat het land

Peker, een pan-Turkse en Turanistische georganiseerde misdaadbaas die begin 2020 Turkije ontvluchtte om vervolging te ontlopen, heeft de afgelopen maand video’s vrijgegeven met ernstige beschuldigingen, waaronder moorden, tegen huidige en voormalige politici in een poging om wraak te nemen voor de operaties die tegen zijn organisatie zijn gestart.

In de video’s, die door miljoenen mensen zijn bekeken, zegt Peker herhaaldelijk dat hij de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), en meer bepaald Soylu, heeft gesteund om politiek gewin te behalen. Hij zegt ook dat hem in april een terugkeer naar Turkije was beloofd en dat hij door Soylu was verraden.

Peker beweert dat AKP afgevaardigde hem vroeg de video niet vrij te geven voor Biden-Erdoğan ontmoeting

Metin Külünk (AKP) en Sedat Peker

In zijn negende video beweerde Peker ook dat AKP-afgevaardigde Metin Külünk, die in het middelpunt van de controverse staat door beschuldigingen dat hij 10.000 dollar per maand ontvangt van de maffiabaas, hem heeft gebeld en hem heeft gevraagd geen video vrij te geven voor de ontmoeting van Erdoğan met de Amerikaanse president Joe Biden die gepland staat voor 14 juni.

Peker reageerde ook op de beweringen dat hij 10.000 dollar per maand aan Külünk gaf en zei dat hij veel meer gaf dan het genoemde bedrag.

Het debat over een politicus die geld kreeg van Peker kwam op gang nadat Soylu vorige maand de kwestie onthulde zonder de naam van de persoon te noemen. Soylu heeft, samen met andere regeringsfunctionarissen, gezwegen over de vragen van de oppositie over wie geld heeft ontvangen van de maffiabaas.

Külünk wordt er ook van beschuldigd Peker te hebben gevraagd om voormalig AKP-afgevaardigde Feyzi İşbaşaran in elkaar te slaan toen hij in 2014 werd vastgehouden.

‘Demirören Holding betaalde zijn banklening niet terug’

Een andere aantijging in de video van Peker betrof de pro-regerings Demirören Holding, die in 2018 de media-activa van Doğan Group kocht.

Peker zei eerder dat zijn organisatie in 2015 op verzoek van een AKP-afgevaardigde een aanval uitvoerde op het gebouw van het dagblad Hürriyet om de toenmalige eigenaar Aydın Doğan zijn activa te laten verkopen. De maffiabaas beweerde dat de aanslag cruciaal was in Doğans besluit om het medialandschap te verlaten.

Volgens berichten ten tijde van de aankoop zou Demirören Holding, geleid door Yıldırım Demirören, een lening ter waarde van 750 miljoen dollar hebben ontvangen van de staatsbank Ziraat. Peker zei dat het nooit werd terugbetaald.

“Hij ontving die 750 miljoen dollar van Ziraat Bank, maar hij betaalde noch de hoofdsom noch de rente terug,” zei Peker.

Bron: Turkse media