Hoewel hij al jaren op de vlucht is, opgespoord door de federale politie en de Australische criminele inlichtingendienst, wordt Ayık ervan verdacht zichzelf tot de meest beruchte Australische drugsmakelaar in decennia te hebben gemaakt.

Van een georganiseerde misdaadbaas die al meer dan tien jaar door de Australische autoriteiten wordt gezocht, is vastgesteld dat hij in Turkije woont, zo hebben Australische media ontdekt.

Hakan “de Facebook-gangster” Ayık, die wordt gezocht op beschuldiging van drugs, bleek een luxueus leven te leiden in Istanbul.

De media besloten de verblijfplaats van Ayık te onthullen na talrijke korte en wazige beelden waarop de georganiseerde misdaadbaas in Istanbul te zien zou zijn.

De eerste video werd in februari vorig jaar geplaatst op het Instagram-account van het Kings Cross hotel in Istanbul en bood een belangrijke aanwijzing over Ayık.

Dat stukje informatie leidde naar andere. Het hotel werd in online posts gloedvol besproken door verschillende beruchte Australische criminelen die dicht bij Ayık stonden.

Een kliniek voor cosmetische chirurgie in Istanbul, die het Kings Cross Hotel ook “leuk” vond, had op haar eigen homepage een foto staan van Ayıks kalende neef die een haartransplantatie onderging.

De eigenares van de kliniek, een Nederlandse vrouw die zich Fabienne Fleur noemt, verscheen op foto’s in hetzelfde hotel.

Ayık, van wie het gezicht is vervaagd, verschijnt op een bericht in de sociale media.

Op andere foto’s, deze van een verjaardagsdiner dat door een van Fleur’s vrienden is gepost, is een man te zien die naast vrouwen zit met een stralende glimlach en designerkleding. Als je beter kijkt, zie je dat zijn gezicht digitaal is bewerkt.

De online beelden deden vermoeden dat Ayık, de Australische zoon van Turkse migranten, ergens in Turkije woonde, zoals de politie al lang vermoedde.

Ayık verdiende zijn bijnaam – “de Facebook gangster” – in 2010 door een flitsende levensstijl te promoten op zijn social media pagina’s op hetzelfde moment dat hij een belangrijk doelwit was van wat op dat moment Australië’s grootste georganiseerde misdaad onderzoek was.

Hakan Ayık, zittend rechts

In 2009 plaatste Hakan Ayık beelden op Facebook die het beeld zouden bepalen dat de media en het publiek van de toen 31-jarige hadden.

In zijn video’s schetste hij het beeld van een moderne gangster: een lichaam met fitnessspullen in designerkleding, dure auto’s en horloges van 300.000 dollar. Hij feestte en reisde de wereld rond met sekswerkers en motorrijders, werd gezien in Hong Kong, Mumbai en bij de Grand Prix van Abu Dhabi.

Rechercheurs die hem in de jaren 2000 als drugshandelaar in de gaten hielden, beschrijven een grimmig bestaan in de zuidelijke buitenwijken van Sydney.

Zijn vader stierf toen hij jong was en verschillende familieleden worstelden met drugsverslaving.

Ayık’s eigen omvangrijke lichaamsbouw was deels het resultaat van steroïdengebruik.

Deze drugs, samen met zijn voortdurende affaires met sekswerkers, bezorgden hem aanhoudende gezondheidsproblemen.

Van zijn ontluikende criminele bende verlangde hij volledige loyaliteit, maar die gaf hij niet terug. Door het vuile werk van Ayık op te knappen, belandde zowel zijn neef, Erkan Doğan, als zijn broer, Erkan Ayık, in de gevangenis, terwijl Hakan zelf zijn gevangenisstraf ontweek.

Tegen 2008 wierp zijn meedogenloosheid vruchten af. Ayık was de eigenaar van twee horloges ter waarde van een half miljoen dollar, evenals karaokebars en bordelen in Sydney en Canberra.

Hij stond ook op de radar van de federale en staatspolitie vanwege zijn vermoedelijke betrokkenheid bij een reeks drugsinvoeroperaties ter waarde van honderden miljoenen dollars.

In een inlichtingenrapport van de politie van dat jaar stond dat verschillende van Ayık’s schoolvrienden hoge rangen hadden bekleed in de outlaw motorbende Comancheros.

Hoewel Ayık zelf niet geïnteresseerd was in het biker-zijn, geloofde hij dat de groep zijn groeiende bedrijf kon helpen.

Hij was ook één van de eerste vermoedelijke drugmakelaars die het nut inzag van het gebruik van strijdende bikersgroepen om samen te werken bij de verdeling van drugs over heel Australië.

Het NSWCC rapport zinspeelde ook op iets meer: Ayik was slim en vindingrijk. En hij leek van plan te veranderen hoe Australische drugshandelaren hun handel dreven.

De introductie was niet zonder nadelen.

Deze gebeurtenis kan Ayık ertoe hebben aangezet zijn ambities nog verder uit te breiden en de tussenpersoon uit te schakelen.

Toen de politie eind 2009 op de luchthaven van Sydney heimelijk een mobiele telefoon in zijn bagage downloadde, ontdekte zij een selfie van Ayık in een farmaceutisch laboratorium in India en documenten waarin de aankoop van grote hoeveelheden chemicaliën voor het maken van drugs werd beschreven.

Het bewijs suggereerde dat Ayık van plan was zijn eigen “super” synthetisch drugslaboratorium op industriële schaal op het subcontinent te vestigen.

Ayık reageerde met typische flair. Terwijl hij door Europa en het Midden-Oosten trok, beschreef hij in een bericht op sociale media de politie: “Vang me als je kunt.”

Op de vlucht

Officiële bronnen, die niet gemachtigd zijn om in het openbaar te spreken, zeggen dat Ayık ervan verdacht wordt volledige versleutelde communicatieplatforms in Australië te hebben geïntroduceerd, die criminelen in staat stelden berichten te versturen zonder bang te hoeven zijn dat ze werden onderschept.

Toen het eerste platform dat hij introduceerde, Phantom Secure, in 2018 door de FBI en de Australische politie werd uitgeschakeld, bracht Comanchero Marco Coffen een ander genaamd Cipher. Ayık introduceerde vervolgens een derde, Anon.

Het vinden van de Facebook gangster

Uit Turkse gegevens blijkt ook dat deze man in Turkije twee kinderen heeft gekregen met een Nederlandse barhoudster, Fleur Messelink, die, wanneer zij niet op wereldreis is naar chique reisbestemmingen en luxe resorts, in Turkije een kliniek voor cosmetische chirurgie en haartransplantatie runt.

Het is Messelink, onder haar online alias “Fabienne Fleur”, die Ayık’s gezicht heeft vervaagd op de foto die op Instagram is geplaatst van haar verjaardagsdiner.

De ontdekking van Ayık’s nieuwe identiteit leverde een nieuwe lading foto’s op van de Facebook gangster en zijn vrienden.

Een oudere Ayık met zijn nieuwe familie.

Ze blijven net zo clichématig als de foto’s die hij in 2010 postte: snelle auto’s, neplachjes en designerkleding, hoewel de man die er nu op staat een pens van middelbare leeftijd heeft.

Maar de foto’s laten slechts een deel van het verhaal zien. Bronnen die op de hoogte zijn van Ayık’s activiteiten in Turkije zeggen dat zijn voortdurende criminele activiteiten, gewelddadig gedrag en liefde voor Aziatische sekswerkers voor spanningen zorgen in zijn huwelijk.

Bron: Turkse media