Erdogan (rechts) en Duda (links) ondertekenden handelsovereenkomsten in diverse sectoren, maar de meeste ogen waren gericht op de wapenovereenkomsten

Tijdens de gesprekken van de Poolse president Andrzej Duda met zijn Turkse ambtgenoot, Recep Tayyip Erdogan, werd Polen het eerste NAVO- en EU-land dat Turkse drones kocht. Warschau is niet bang om de kat onder de duiven te plaatsen.

Tijdens een gezamenlijke top eind mei in Ankara, ondertekenden de Poolse en Turkse ministers van defensie een overeenkomst van 270 miljoen dollar (235 miljoen euro).

De Poolse president Andrzej Duda benadrukte dat zijn regering de handelsbetrekkingen met Turkije wil verbeteren, en voegde eraan toe dat hij hoopte dat de bilaterale handel zou oplopen tot $10 miljard, in plaats van de huidige $6,5 miljard.

Karol Wasilewski, een Turkije analist bij het Pools Instituut voor Internationale Zaken (PISM), vindt de politieke aspecten van de drone deal “interessant.”

Karol Wasilewski

“Het lijkt erop dat Polen door deze transactie niet alleen probeert om zijn relatie met Turkije te versterken, maar ook om het meer gebonden te maken aan de veiligheid van de oostelijke flank van de NAVO, evenals om een wig te drijven tussen Turkije en Rusland, op een moment dat die relatie zeer gecompliceerd is,” vertelde hij DW.

Bewezen staat van dienst

Polen zal 24 Bayraktar TB2 bewapende drones kopen, geproduceerd door een Turks bedrijf eigendom van Erdogan’s schoonzoon, Selcuk Bayraktar, met de eerste levering gepland voor 2022. Het contract zal zonder aanbestedingsprocedure worden gesloten.

Bayraktar TB2

De overeenkomst omvat ook slimme micromunitie die wordt geproduceerd door het Turkse bedrijf Roketsan, samen met grondcontrolestations en gronddataterminals voor de drones.

De verkennings- en aanvalsdrones zullen in Polen worden onderhouden en de twee landen zijn overeengekomen elkaars geclassificeerde gegevens over de defensie-industrie te beschermen.

Miroslaw Rozanski, voormalig algemeen commandant van de Poolse strijdkrachten, vertelde de Poolse defensie informatiedienst Defense News dat Polen’s strijdkrachten ook lange afstand UAVs moeten verwerven die in staat zijn om aanvallen buiten de landsgrenzen uit te voeren.

Het bedrijf heeft zijn Bayraktar TB2 bewapende drone verkocht aan Azerbeidzjan, Oekraïne, Qatar en Libië en won aan populariteit sinds de hardware werd ingezet in Syrië, Libië en Azerbeidzjan.

“De kwestie met Turkse drones is dat ze uiterst nuttig kunnen zijn als ze worden gecombineerd met een juiste militaire strategie. Als de overname wordt gevolgd in de uitwisseling van know-how op dit gebied, dan kan de transactie meer vruchten afwerpen in termen van defensiebehoeften,” zegt Wasilewski.

Regionale geopolitiek herschikken

De Russische annexatie van de Krim van Oekraïne stond op de agenda toen Duda en Erdogan elkaar ontmoetten, samen met andere Rusland-gerelateerde onderwerpen, zoals de veiligheid in de Zwarte Zee en het conflict tussen Kiev en pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.

De Poolse geopolitiek expert Witold Repetowicz denkt dat de “Turkofiele lobby” in Polen, die een sterke invloed heeft op de regering, met de Pools-Turkse alliantie kwam als tegenwicht voor de toenadering tussen de VS en Duitsland. Evenzo zijn sommige waarnemers van mening dat de Russische factor slechts als dekmantel wordt gebruikt, aangezien Ankara een eigen buitenlands beleid voert.

De relatie van Turkije met de VS wordt algemeen gezien als de belangrijkste uitdaging voor de ontwikkeling van de Pools-Turkse banden. De Amerikaanse sancties van vorig jaar tegen Ankara wegens de aankoop van Russische S-400 luchtverdedigingssystemen waren niet bedoeld om de militaire samenwerking van Turkije met andere NAVO-bondgenoten te belemmeren.

Maar een opleving van Ankara’s confronterende houding ten opzichte van EU-leden zoals Frankrijk zou Warschau ertoe kunnen aanzetten een standpunt in te nemen in een intra-EU debat over sancties tegen Turkije.

De Poolse kant

Stanislav Tarasov, hoofdredacteur van de oostelijke redactie van het Russische persbureau Regnum, zegt dat de levering van Bayraktar gevechtsdrones een belangrijk, hoewel niet het eerste, signaal was van veranderingen in Warschau’s strategische koers ten opzichte van Ankara.

In september 2020 gaf Duda echter opdracht tot het zenden van een Pools militair contingent naar Turkije, wat Warschau niet eerder had gedaan,” vertelde hij DW.

“De buitenlands beleid ideologen van de regerende Poolse partij zijn gemotiveerd door een Poolse pivot naar Turkije met de bedoeling om Rusland te confronteren,” voegde hij eraan toe.

Tot nu toe is Turkije echter uiterst bang om Rusland te provoceren vanwege de politieke en economische kosten en zal hoogstwaarschijnlijk proberen om zo lang mogelijk het evenwicht te bewaren tussen Rusland en de NAVO.

De Turkse kant

Karol Wasilewski van PISM zei dat de drone-deal met Polen Turkije “een enorme economische en politieke impuls” geeft.

Aan de ene kant was de aankoop door het eerste NAVO-land een “imagoboost voor de Turkse defensiesector,” die kan leiden tot grotere deals in de toekomst.

“Aan de andere kant geeft het een duidelijke inhoud aan Turkije’s verhaal dat het bijdraagt aan het afschrikkingsbeleid van de alliantie ten opzichte van Rusland – een boodschap die Turkije bij bijna elke gelegenheid probeert te onderstrepen sinds Joe Biden aantrad,” vertelde Wasilewski aan DW.

Bron: DW