Turkse Samenzweringstheorieën: buitenlandse machten verhinderen delving van boorzuur en corona is Chinese uitvinding

Het onderzoeksbureau İstanbul Ekonomi Araştırma (IE) deed onderzoek naar de samenzweringstheorieën waarin Turken het meest geloven. Het onderzoek liep in 12 Turkse provincies en er namen 1.537 mensen deel.

De onderzoeksresultaten werden bekendgemaakt door de nieuwswebsite T24. Uit het onderzoek bleek dat 47,2% van de respondenten gelooft dat buitenlandse machten verhinderen dat de stof boor gedolven kan worden.

Turkije bezit de grootste voorraad boor ter wereld en is ook de grootste exporteur. Boor komt ook in voedsel voor, maar wordt vooral gebruikt in de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld in voedingssupplementen.

Nog eens 39,5% van de deelnemers denkt dat COVID-19 ontwikkeld werd in een laboratorium in Peking. Daarentegen gelooft 36,9% van de deelnemers dat COVID-19 juist in de Verenigde Staten ontwikkeld werd met als bedoeling China in diskrediet te kunnen brengen. Deze theorie ontstond nadat een woordvoerder van de Chinese overheid beweerde dat het Amerikaanse leger het virus naar Wuhan gebracht had.

Het virus dook in december inderdaad voor het eerst op in Wuhan, waarna het zich verspreidde naar bijna elke uithoek van de wereld. Daarbij overleden al bijna 338.000 mensen. Er zijn geen aanwijzingen dat het virus kunstmatig ontstaan is.

Ook gelooft 38,5% dat er in 2023 geheime clausules van het verdrag van Lausanne (1923) in werking zullen treden. Het verdrag van Lausanne, dat werd getekend na de Turkse onafhankelijkheidsoorlog, legde de huidige Turkse grenzen vast.

K.L.

Bron: Hurriyet