Foto: op deze archieffoto van 3 april 2019 staat een Airbus A321-211 van Atlasglobal klaar om op te stijgen op de Atatürkluchthaven in Istanbul.

De Turkse luchtvaartmaatschappij Atlasglobal heeft het faillissement aangevraagd en alle geplande vluchten werden geannuleerd. Dat heeft het Turkse Directoraat-Generaal voor de Burgerluchtvaart (SHGM) vrijdag bekendgemaakt.

“Atlasglobal heeft het faillissement aangevraagd omdat het zijn activiteiten niet kon voortzetten. Alle vluchten werden geschrapt,” schrijft SHGM op Twitter.

Atlasglobal, dat vroeger Atlas Jet heette, werd in 2001 in Turkije opgericht. Sinds 2004 voert ze ook internationale vluchten uit: tot voor kort vloog ze op 50 bestemmingen in 35 verschillende landen. Het hoofdkwartier was in Istanbul en de maatschappij had een vloot van 18 vliegtuigen.

In november en december vorig jaar kreeg Atlasglobal financiële problemen en moest haar activiteiten tijdelijk stopzetten. De maatschappij onderging een verregaande herstructurering waarbij veel werknemers ontslagen werden. De laatste maanden waren er nog vluchten naar Londen, Bagdad, Tel Aviv en Amsterdam, en naar verschillende binnenlandse bestemmingen. Op 12 december werden de boeken dan definitief dichtgedaan.

Als oorzaken geeft het bedrijf dat het in geldnood is geraakt door de stijging van de logistieke en operatiekosten, naast de verhuis naar de nieuwe luchthaven van Istanbul.

In 2006 stortte één van hun vliegtuigen neer in de bergen, tijdens een vlucht van Istanbul naar Isparta in het zuidwesten. Daarbij kwamen 57 inzittenden om.

Bron: Sabah

S.V.R.