Op vrijdag slaagden de eerste vrouwelijke commando’s voor hun 20 weken durende, zeer zware training. Die vond plaats in de FOCA gendarmerie commandoschool en het trainingscentrum in de Egeïsche provincie Izmir. Om fysiek topfit te geraken moesten de commando’s in totaal 200 kilometer hardlopen en 1.100 kilometer wandelen.

Ook moesten ze gedurende 2 maanden kamperen, ongeacht het weer. Ze leerden schieten met vuurwapens en Rocket Propelled grenades, en leerden handgranaten gooien. Ze kunnen een pistool in enkele seconden met hun ogen dicht in elkaar zetten, kaarten lezen, 3 dagen lang overleven zonder voedsel, en bommen en mijnen ontmantelen. Nu hun training afgerond is, kunnen ze worden ingezet bij binnenlandse veiligheidsoperaties.

Doorbraak van de genderbarrière

Foto: vrouwelijke gendarmen trainen in het trainingscentrum in Izmir, 14 februari 2020.

Toen ze zich inschreef voor de opleiding, wist stafsergeant Merve Cetin al hoe zwaar de training zou worden. “Thuis zijn we met 2 kinderen, allebei meisjes. Mijn vader droomde ervan dat hij een zoon in het leger zou hebben, maar dat ging niet”, vertelde ze aan Anadolu Agency. “Ik wilde hem tonen dat succes niet afhangt van het geslacht, maar van lef, en dat meisjes even succesvol konden zijn in deze job als jongens.”

Su Yildiz, ook stafsergeant, zegt altijd de Turkse vlag te willen dienen. “We trainden niet alleen om commando te worden, maar kregen ook technische en tactische training, zodat we ook militaire eenheden kunnen leiden. Ons doel is om onze plicht te doen, zelfs in de meest helse situaties, en om een actieve rol te spelen in de strijd tegen terrorisme”, zegt ze.

K.L.

Bron: Anadolu Agency