Wereldwijd zijn nu 1.666 corona-doden geteld, zo blijkt uit een nieuwe balans. De meeste slachtoffers en besmettingen zijn in China vastgesteld. (foto: Een medewerker van de Turkse luchthaven 'Istanbul Airport' controleert passagiers of ze het virus hebben.

Het bewust verbergen van of verkeerde informatie geven over symptomen van het coronavirus is een criminele daad die kan leiden tot de doodstraf. Dat staat in een mededeling van een Chinese rechtbank.

Ook het liegen over de plaatsen waarnaar je gereisd hebt, wordt beschouwd als een misdaad, aldus het bericht dat zaterdag werd verspreid.

Elke inwoner die verantwoordelijkheid draagt voor het verder verspreiden van het virus COVID-19 kan beschuldigd worden van het in gevaar brengen van de publieke veiligheid. Dat meldt de officiële krant Beijing.

In extreme gevallen kan je veroordeeld worden voor 10 jaar effectieve gevangenisstraf, levenslang of de doodstraf, schrijft de krant nog.

Foto: bemanningslid trein van Nanchang naar Wuhan, in de centrale provincie Jiangxi, gebaart naar medisch personeel.

Zaterdag legde de Chinese Nationale Gezondheidscommissie nog strengere regels op. Het is nu verboden voor iedereen die hoest, koorts heeft of überhaupt ziek is om te reizen over de weg, per spoor of per vliegtuig.

De uitbraak van het coronavirus begon in China. Sindsdien zijn er wereldwijd naar schatting zo’n 66.000 mensen besmet geraakt, en meer dan 1500 slachtoffers gevallen.

Bron: Sabah

S.V.R.