Politie op de luchthaven van Atatürk in Istanbul hebben de bezittingen van passagiers uit Nederland gecontroleerd met honden als wedervergelding op een eerder incident tegen Turkse passagiers op Schiphol in Amsterdam. Dat meldt het nieuwsagentschap Dogan.

Politie-eenheden in de luchthaven stopten enkele passagiers uit Amsterdam met een vlucht van Turkish Airlines naar Istanbul en controleerden met drugshonden hun koffers.

De passagiers werden het land pas binnengelaten na de controle. De stap kwam er nadat Nederlandse autoriteiten honden hadden gebruikt om passagiers naar Turkije te controleren op Schiphol.

Gelijkaardige maatregelen

Eerder werden gelijkaardige maatregelen uitgevoerd door sommige Europese autoriteiten op verschillende luchthavens doorheen het continent, wat tot onmiddellijke vergelding van Turkse beambten leidde.

Amateurbeelden legden bloot dat de politie op de luchthaven van Düsseldorf honden gebruikte om de bezittingen van passagiers uit Istanbul te controleren.

Op telefoonbeelden genomen door een passagier op de luchthaven is te zien hoe politiehonden de bezittingen van passagiers van Turkish Airlines uit Istanbul besnuffelden.

Controverse

In oktober rees er al controverse door een gelijkaardig incident op de luchthaven van Munchen. Passagiers uit Turkije werden lichamelijk gecontroleerd door honden toen. Grensbeambten in Turkije antwoordde door passagiers uit Duitsland lichamelijk te controleren met honden.

Nog in oktober voerden Oostenrijkse beambten lichamelijke controles uit op Turkse passagiers met honden op de luchthaven Schwechat in Wenen. Die stap leidde tot een boze repliek vanuit Ankara waarbij het Ministerie van Buitenlandse Zaken het “pesten van passagiers” door de Oostenrijkse autoriteiten veroordeelde.

Hurriyet