Op amateurbeelden die werden gefilmd in de Duitse luchthaven van Düsseldorf, is te zien hoe de politie met behulp van een speurhond de bagage doorzoekt van net gelande passagiers uit Istanbul.

De gsm-opname die werd gemaakt door een medereiziger geeft weer hoe politiehonden de eigendommen van reizigers doorzochten kort nadat ze uit het vliegtuig stapten. Mustafa Yeneroğlu, een afgevaardigde van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), deelde de video op Twitter en uitte felle kritiek op het beleid.

“Gasten noch burgers horen te worden verwelkomd door honden. Deze tirannie is een schande voor Duitsland en moet onmiddellijk worden beëindigd. Met deze mentaliteit zullen de betrekkingen tussen Turkije en Duitsland nooit normaliseren. Zulke aanpakken creëren wantrouwen in plaats van veiligheid,” zei Yeneroğlu.

Gelijkaardig incident

Een gelijkaardig incident op de luchthaven van München lokte in oktober heel wat controverse uit. Ook toen werden Turkse reizigers omringd door politiehonden. Turkse grensbeambten hanteerden als reactie dezelfde aanpak op Duitse toeristen die Turkije binnenkwamen.

In diezelfde maand gebeurde hetzelfde op de Oostenrijkse Wien-Schwechat luchthaven in Wenen wat leidde tot felle reacties van Ankara. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de ”pesterijen van de Oostenrijkse autoriteiten tegenover de Turkse reizigers.”

Hurriyet