Links: Ismail Kahraman Rechts: Mehmet Akif Ersoy

Ismail Kahraman, de Turkse Kamervoorzitter, verspreidde eerder deze week op dinsdag een bericht waarin hij de poëet Mehmet Akif Ersoy herdacht. Ersoy was de auteur van het Turkse volkslied.

“Tegen de tirannie van de sterken”

“Hij was een moedige man die rechtvaardigheid hoog in het vaandel droeg en een positie innam tegen de tirannie van de sterken,” aldus Ismail Kahraman in het bericht. Het was ter ere van de 81ste sterfdag van de man.

Hij loofde Ersoy als iemand die bij de rangen van onsterfelijke figuren mag gerekend worden door zijn overtuigingen en spiritualiteit.

Onafhankelijkheidsmars

Ersoy was een Turks-Albanese poet en werd geboren in 1873 in het Fatih District van Istanbul. Dit was tijdens het Ottomaanse tijdperk. In 1921, tijdens de nasleep van Wereldoorlog I en de Onafhankelijkheidsoorlog van Turkije tegen buitenlandse bezetters, schreef Ersoy de Istiklal Marsi (de Onafhankelijkheidsmars). Het werd geschreven om het leger te bemoedigen en een staat die het moeilijk had te motiveren. De nieuwe republiek werd 2 jaar later opgericht in 1923 en adopteerde het gedicht als het nationale volkslied.

Safahat-collectie

Naast een poëet te zijn, was Ersoy ook een auteur, een academicus en een lid van het parlement. Hij stierf in 1936.

Ersoy staat bekend als de “nationale poëet” in Turkije en heeft onder meer roem vergaard door zijn poëziecollectie van 1911. De collectie heet Safahat. Zijn poëzie behandelt thema´s rond de veelvuldige problemen die de samenleving heeft, alsook problemen die te maken hebben met geloof.

Anadolu