Ismail Kahraman © Adem Altan

Volgens de parlementsvoorzitter Ismail Kahraman, een partijgenoot van president Recep Tayyip Erdogan, moet Turkije een nieuwe grondwet zonder scheiding van kerk en staat krijgen.

Parlementsvoorzitter Ismail Kahraman heeft gisteren gezegd dat het logisch is dat een islamitisch land een religieuze grondwet heeft. Kahraman is lidv an de islamitisch-conservatieve AKP-partij van president Recep Tayyip Erdogan. De partijtop distantieerde zich van de uitspraak. VolgensMustafa Sentop, een van de leiders van de AKP, sprak Kahraman niet in naam van de hele partij.

 Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk

1923

De scheiding van kerk en staat werd in 1923 ingevoerd door Mustafa ‘Atatürk’ Kemal, toen die de Turkse republiek stichtte. De vermenging van religie en politiek was lange tijd taboe in Turkije, tot de AKP in 2002 aan de macht kwam. De AKP draaide al het hoofddoekenverbod in de ambtenarij en op universiteiten terug

“Zolang wij in het parlement zitten, is secularisme een deel van de grondwet.”

1230514_620x410

De oppositie verwierp het voorstel al in februari en reageerde gisteren allerminst geamuseerd op Kahramans uitspraak. Kemal Kiliçdaroglu, de leider van de centrumlinkse Republikeinse volkspartij (CHP), verweet het regime dat het de republiek wil vernietigen. Hij benadrukte dat het secularisme een onderdeel van de grondwet zal blijven zolang de CHP in het parlement zit. Om de grondwet te herzien heeft de AKP 330 stemmen nodig, terwijl zemaar over 317 zetels beschikt.

Bron: De Tijd