Vlag van Grijze Wolven gebruikt bij trouw in stadhuis van #Gent via: @bertstaes

De stad Gent gaat voortaan alle vlaggen en andere religieuze en politieke symbolen weren uit de trouwzaal van het stadhuis. Dat gebeurt nadat onlangs een koppel hun trouwakte ondertekende op een vlag van de Turkse groepering De Grijze Wolven. Dat schrijft De Gentenaar.

mhp bayrak

Een rode achtergrond met daarop drie witte manen. Zo ziet de vlag van de Grijze Wolven eruit. De Turkse vlag is eveneens rood, maar daarop staat slechts één maan. Een grote gelijkenis dus, en dat is meteen de reden waarom in het Gentse stadhuis niet meteen werd ingegrepen toen een koppel trouwde in aanwezigheid van de omstreden vlag.

https://twitter.com/bertstaes/status/724850033674358784

 

Toen enkele dagen geleden een foto van de scène op internet opdook, ondernam schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open Vld) meteen actie. Voortaan zullen alle politieke en religieuze symbolen uit de trouwzaal van het stadhuis gebannen worden. Dan gaat het om eender welke vlag, maar evenzeer om kruisbeelden of boeddhabeelden. “Het enige wat trouwers moeten meebrengen, is hun lief, de ringen en hun goed humeur”, aldus Bracke. Tot nu toe waren daar eigenlijk geen regels over, vertelt ze. De stad rekende op het gezond verstand van de burgers. “Maar dit incident bewijst dat we die regels misschien toch eens expliciet op papier moeten zetten.”

Twee maten en gewichten

Wat Dries Lesage tegen de borst stuit, is dat er in ons land volgens hem twee maten en gewichten gehanteerd worden wanneer het over Turkije gaat. “Het is blijkbaar geen enkel probleem om te sympathiseren met de Koerden en de HDP (de pro-Koerdische partij in Turkije, DBA.) Zij mogen een tent opzetten in Brussel. Maar zodra er een symbool van de Grijze Wolven opduikt, wordt daar wel een probleem van gemaakt. Dat slaat wonden in de Turkse gemeenschap.”

Bron: DM