De Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu verwerpt de mogelijkheid tot samenwerking tussen Turkije, Iran en Qatar. Dit zei hij eerder deze week op dinsdag tijdens een toespraak in Khartoem.

Niet op dezelfde lijn

Cavusoglu sprak in Soedan als een onderdeel van het bezoek van de Turkse President Recep Tayyip Erdoğan aan de regio.

Tijdens een persconferentie met de Soedanese Minister van Buitenlandse Zaken, Ibrahim Ghandour, sprak Cavusoglu over het beleid van Turkije met betrekking tot het Midden-Oosten. Toen men hem vroeg naar de vooruitzichten in verband met een regionale samenwerking tussen Ankara, Teheran en Doha, zei hij dat “Turkije, Iran en Qatar niet op dezelfde lijn liggen.”

Turkije wil eenheid in de moslimwereld

Turkije discrimineert niet tussen mede-moslimlanden, zei Cavusoglu, waaraan hij toevoegde dat Ankara een van de meest uitgesproken critici was van het beleid van Iran tegenover Syrië en Irak.

“Nu hebben we erg vriendschappelijke banden met Soedan. Betekent dat dan dat er een concreet samenwerkingsplan komt tussen Turkije en Soedan,” vroeg hij.

De grootste bezorgdheid voor Turkije is om eenheid te promoten in de islamitische wereld, “niet om voor opruiing te zorgen tussen de moslimlanden zoals anderen hebben gedaan”, aldus Cavusoglu.

Anadou