Meer dan een miljoen mensen hebben de historische paleizen van de Turkse Ottomaanse sultans bezocht. Dit schrijft het agentschap dat de sites beheert van de paleizen.

1,1 miljoen bezoekers

National Palaces, een agentschap van het Turkse parlement, beheert ongeveer een dozijn paleizen, landhuizen, paviljoenen, musea en fabrieken in de regio rond Istanbul. Volgens het agentschap hebben 1,1 miljoen lokale en buitenlandse toeristen een van de locaties bezocht in 2017. Dit zorgde voor een opbrengst van 20 miljoen Turkse Lira (4,4 miljoen euro).

Dolmabahce is het populairst

De populairste site was die van het Dolmabahcepaleis aan de Europese kant van de Bosporus. Het paleis werd gebouwd door Sultan Abdulmecid in het midden van de 19de eeuw en het was de plek waar President Mustafa Kemal Ataturk stierf. Ataturk was de oprichter van het moderne Turkije. Het paleis werd door ongeveer 630,000 mensen bezocht.

Sultan Abdulmecid

Aan de Aziatische zijde van de Bosporus, lokte het Beylerbeyipaleis 95,000 bezoekers. Het werd in 1865 geopend als een zomerverblijf. Dit paleis staat in een bebost gebied met vele kiosken op het grondgebied.

Beylerbeyipaleis

De Ihlamurpaviljoenen in de Europese buurt Besiktas wist 84,000 bezoekers aan te trekken. Het National Palaces schildermuseum naast Dolmabahce kreeg 65,000 bezoekers over de vloer.

Als referentiepunt: vorig jaar bezochten 920,000 mensen de paleizen.

Anadolu