Mensen staan voor een wisselkantoor in Istanbul, Turkije, 29 juli 2020

De Turkse lira kelderde dinsdag met bijna 4% tot een nieuw laagterecord van 10,45 per dollar, waardoor sommige analisten waarschuwden voor een nieuwe valutacrisis als gevolg van het feit dat de centrale bank buigt voor politieke druk en de rente verlaagt.

De lira heeft dit jaar bijna 29% verloren, de slechtst presterende valuta in de opkomende markten (EM), vooral door de bezorgdheid van beleggers over de invloed van president Tayyip Erdogan op het monetaire beleid en wat velen een voorbarige en riskante versoepelingscyclus noemen.

De munt pareerde verliezen tot 10.3 ten opzichte van de dollar om 1612 GMT, nog steeds op weg naar haar slechtste dag in een maand.

De inflatie is intussen opgelopen tot bijna 20%, vier keer het officiële streefcijfer, en heeft samen met de scherpe muntdepreciatie diep in de inkomens van de Turken ingevreten.

De zwakte van de lira werkt op zijn beurt prijsopdrijvend via Turkije’s omvangrijke import.

“Er is een groeiend risico dat de voortdurende gehoorzaamheid van de centrale bank aan de druk van president Erdogan om de rente te verlagen, resulteert in scherpe en wanordelijke dalingen van de munt in de komende dagen en weken,” zei Jason Tuvey, senior EM-econoom bij Capital Economics.

De centrale bank heeft haar onafhankelijkheid verdedigd en gezegd dat de prijsdruk tijdelijk is. Vorige maand benadrukte ze de noodzaak om de tekorten op de lopende rekening aan te pakken, wat politici van de oppositie ertoe aanzette om te beweren dat de regering de munt opoffert.

Erdogan roept vaak op tot lagere rentetarieven om de economie, inclusief de export en de werkgelegenheid, te stimuleren. Hij heeft de leiding van de bank snel gereorganiseerd en vorige maand nog drie leden van de monetaire beleidscommissie (MPC) ontslagen. lees meer

“De handen van de centrale bank zijn gebonden. Ze voert de bevelen van het paleis uit,” zei Kemal Kilicdaroglu, leider van de belangrijkste oppositiepartij CHP, de Republikeinse Volkspartij.

“Dit is hun doel: de lira te laten eroderen…” voegde hij eraan toe.

De lira is zo’n 34% gedaald ten opzichte van medio februari, toen hij 6,9 dollar noteerde op grond van de verwachting dat onder het voormalige hoofd van de centrale bank, Naci Agbal, een strak beleid zou worden gevoerd.

Erdogan, die zichzelf een vijand van de rente noemde, verving hem in maart door Sahap Kavcioglu.

Groei economie

Hoewel de economie dit jaar naar verwachting met bijna 10% zal groeien dankzij een sterke verwerkende industrie en export en een opleving van het toerisme, drijft de devaluatie van de lira de kosten voor bedrijven op om hun schuld in vreemde valuta af te lossen.

Dennis Shen, directeur van de staats- en overheidssector bij Scope Ratings, noemt dit een “ernstig probleem” gezien de netto $ 124 miljard aan buitenlandse schulden van de particuliere sector en de 58% buitenlandse uitstaande schuld van de overheid – “een aandeel dat blijft stijgen naarmate de munt deprecieert”.

De “verzwakkende lira wordt verergerd door het bestaande uitgebreide economische wanbeheer, aangedreven door (de) consolidatie van de macht van president Erdogan,” zei hij.

De lira heeft de afgelopen week ook te lijden gehad onder het aantrekken van de dollar na hoger dan verwachte inflatiecijfers in de VS.

Bron: Turkse media