Er zijn foto’s opgedoken van het huis van de man die vorige week architect Başak Cengiz met een samoeraizwaard doodde in een straat in de Istanbulse wijk Ataşehir.

De verontrustende foto’s wijzen op een man die zich isoleerde van de wereld en zelfbestraffende, gewelddadige neigingen had.

Can Göktuğ Boz viel de 28-jarige Başak Cengiz aan met een samoeraizwaard, laat op 9 november.

Cengiz kende Boz niet en was naar Istanbul gekomen voor een training. Ze overleed kort na de aanval. Boz werd gearresteerd toen hij in de buurt van de plaats van het misdrijf zat.

Nieuw vrijgegeven foto’s van Boz’ woning in Ataşehir tonen een diep gestoord individu. In zijn schaarse appartement zijn de muren behangen met obsessieve, zelfregulerende en zelfbestraffende lijsten.

De ramen zijn bedekt met krantenpapier, en alle oppervlakken zijn bezaaid met spelletjes – Rubik’s kubussen, schaken, Jenga, en telramen. Sigarettendoosjes, post-its en munten liggen in de kamer.

De inhoud van de lijsten aan de muur van Boz onthullen echter de omvang van zijn verstoring. Lijsten met oefeningen en gegevens over zijn gewicht lijken te wijzen op zelfbestraffing, regulering en een vijandige relatie met zijn lichaam.

“Sport van ’s morgens tot ’s avonds,” schrijft een lijst, een andere zegt: “Ik weet zeker dat ik geen 67 [kg] zou kunnen halen als ik allergieën heb.” Weer een ander zegt: “Alleen maar push-ups, gevangenis, dokter, vergif, fitness, valsspelen.”

Het gefragmenteerde, manische karakter van de notities wijst op een individu dat ernstig gestoord is.

Andere van de notities logenstraffen de meer gewelddadige aard van zijn innerlijke wereld.

“Aan de Europese kant van Istanbul is iedereen een moordenaar, mannen en vrouwen, discussiëren”, staat in een briefje.

Een andere lijkt in gesprek te zijn met een innerlijke of uiterlijke stem. “Niet boos schieten, hij zet een val,” staat er.

Deskundig psycholoog en socioloog Serap Duygulu vertelde Demirören News Agency dat de beelden onthullen dat “hij zichzelf instructies geeft om zowel zichzelf te disciplineren als zijn relatie met anderen te beperken.”

Ze zegt dat de spelletjes lijken op die in een “tienerkamer”, maar dat de lijsten en de krant op de ramen erop wijzen dat Boz “geïsoleerd wilde zijn van zijn omgeving en dat hij zich zorgen maakt over bekeken te worden.”

Dr. Duygulu voelde verder aan de beelden en het obsessieve, zelfbestraffende karakter van de lijsten en instructies, dat Boz stemmen hoorde en diepe, gewelddadige wrok had ontwikkeld tegen bepaalde groepen mensen.

“Ik had de indruk dat er een andere stem was,” zei ze, “We moeten nadenken over waarom hij zulke negatieve opdrachten schrijft.”

Dr. Duygulu zei dat de foto’s wijzen op een persoon die verwikkeld is in “denkspelletjes”, geïsoleerd is, en in zijn eigen wereld leeft. Gedachtenspelletjes op zich zijn niet slecht, merkte ze op, maar iemand die zo in zijn gedachtenwereld is gewikkeld dat hij zichzelf opdraagt dingen te doen die anderen schaden, kan wijzen op een ernstige geestesziekte.

“De geschriften op de muur zijn heel belangrijk voor mij,” zei ze, “Dit zijn geen gewone bevelen. Met deze commando’s instrueert en dirigeert hij zichzelf om acties uit te voeren ten nadele van anderen […] De geschreven commando’s en de instructies die hij [zichzelf] gaf, tonen aan dat hij niet erg gezond was.”

Dr. Duygulu zei dat verdere analyse nodig is om de omvang van Boz’ stoornis te kennen en dus om zijn motieven te begrijpen. Gezien het feit dat hij een live internetverbinding had terwijl hij zich anders van de wereld isoleerde, denkt ze dat een onderzoek nodig is om te zien of hij zich bezighield met verontrustende online activiteiten met behulp van een alias of alternatieve identiteit.

Bron: Turkse media